Veel KIJK-lezers voorstander Europese krijgsmacht

André Kesseler

15-08-2012 16:00:25

Een groot deel van de lezers vindt dat er binnen Europa op defensiegebied veel meer moet worden samengewerkt.

Het hoofdartikel van KIJK 9/2012 gaat over de toekomst van ons leger. Daarin staat onder meer dat als het aan sommige politieke partijen ligt, het einde van de bezuinigingen op Defensie nog niet in zicht zijn. Demissionair minister van Defensie Hans Hillen, die al één miljard euro moest inleveren, is het daar (uiteraard) niet mee eens. ”Verder snijden maakt de krijgsmacht invalide”, zei hij vorige week maandag. ”We zitten rock bottom; we zijn maximaal uitgeknepen. Nu verder bezuinigen houdt in dat we ledematen van het lichaam gaan snijden.”

Maar wat vindt de KIJK-lezer? Dat onderzochten we door middel van een poll op deze site. Van de stemmers had 4,5 procent geen mening. 15 procent denkt dat Defensie doet wat het moet doen en dat dus ook het budget moet blijven wat het is. 10 procent vindt dat Nederland internationaal gezien niets meer te vrezen heeft en dat het leger best kan worden afgeschaft.

Een iets groter percentage, 13 procent, vindt dat afschaffen misschien wat ver gaat, maar dat het allemaal wel een stuk minder kan. Verder inkrimpen, alleen bezighouden met de bescherming van het eigen grondgebied en dus niet meer deelnemen aan internationale vredesmissies wordt door die groep als een goede oplossing gezien.

Iets meer dan 23 procent is van mening dat het defensiebudget juist omhoog moet omdat de onveiligheid in de wereld alleen maar toeneemt. Maar veruit de meeste KIJK-lezers (33 procent) vinden dat er een Europese krijgsmacht moet komen en dat het Nederlandse leger daar in op moet gaan. We zijn benieuwd wat Hillen daarvan vindt…

Foto: André KesselerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis