Veiligere reddingsbootjes dankzij wiskunde

KIJK-redactie

21-03-2016 16:00:09

Bootje kustwacht

Door te modelleren hoe golven tegen reddingsbootjes aanslaan, kunnen die in de toekomst veiliger worden gemaakt.

Voor reddingsoperaties en andere zaken waar de kustwacht snel bij moet zijn, zoals piraterij en drugsmokkel, worden kleine speedboten gebruikt. Het nadeel aan deze bootjes is dat ze kwetsbaar zijn voor ruwe golven. Wetenschappers van de Universiteit van Leeds hebben nu een wiskundig model geschreven dat hier iets aan moet doen.

Onvoorspelbare golven

Het model brengt de beweging van de golf zelf en de interactie van de golf met het bootje samen. Op die manier kan er bij de ontwikkeling van nieuwe bootjes rekening worden gehouden met de golfslag. Zo kunnen de ontwerpers hopelijk voorkomen dat mensen gewond raken of om het leven komen in dit soort bootjes.

De uitdaging in de modellering zit hem in het onvoorspelbare gedrag van de zee. Vanwege stromingen van warm of koud water in combinatie met de wind kunnen er plotseling hoge golven ontstaan. Wat voor effect zo’n golf heeft op een bootje, is onder meer afhankelijk van de vorm en de snelheid van het bootje in kwestie.

Tool voor bootontwerpers

De onderzoekers hebben hun model getest door de voorspellingen van het patroon te vergelijken met wat ze zien als ze in een watertank golven op bootjes laten klappen. De resultaten worden nu verder verspreid, onder andere naar het Nederlandse onderzoeksinstituut MARIN, zodat het idee kan worden ontwikkeld tot een tool waar bootontwerpers mee aan de slag kunnen.

Bronnen: ResearchGate, Engineering and Physical Sciences Research Council via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar