Verband klimaat en geweld eindelijk duidelijk?

KIJK-redactie

02 August 2013 16:00

Zon helikopter conflict klimaat

Kunnen veranderingen in temperatuur en neerslag de kans op een conflict echt verhogen? Amerikanen gooiden wereldwijde data op een hoop en concludeerden dat klimaat inderdaad samenhangt met geweld.

De vraag of het klimaat de kans op geweld beïnvloedt, blijft de gemoederen bezighouden. Studies in bijvoorbeeld Oost-Afrika concludeerden dat het klimaat echt niet zo’n belangrijke rol speelt, zoals eind vorig jaar te lezen was op onze site. In KIJK 12/2012 stelde klimaatwetenschapper dr. Stephan Matthiesen echter dat ‘het aantal conflicten zal toenemen door de huidige opwarming van de aarde’. Een wereldwijde studie, gepubliceerd in Science, probeert een einde te maken aan het gesteggel.

Welles

Archeologen, criminologen, economen en psychologen: wetenschappers uit allerlei velden hebben wel iets te zeggen over de invloed van het weer op confrontaties. Meestal gaan hun studies over een beperkt gebied en niet over wereldwijde effecten. Daarom gooiden onderzoekers van Berkeley en Princeton 45 datasets van al die wetenschappers bij elkaar om het welles-nietes-debat te beslissen. Ze kwamen daarbij uit op een voorzichtige ‘welles’.

De grote studie toonde dat alle soorten conflicten (geweld op individueel niveau, tussen hele bevolkingsgroepen en op politiek niveau) waren gerelateerd aan klimaatveranderingen. Het sterkste verband werd gevonden tussen temperatuur en conflicten tussen groepen. In theorie zou dat betekenen dat als de temperatuur 2 graden Celsius stijgt, er 50 procent meer conflicten tussen groepen ontstaan.

Aanpassen

Toch blijven de Amerikanen voorzichtig. Ze doen geen uitspraken over hoe het verband precies werkt en benadrukken dat klimaat absoluut niet de enige factor is die de kans op een conflict beïnvloedt. De auteurs blijven het verband echter bestuderen en hopen dat “ze bevolkingsgroepen kunnen helpen zich aan te passen en geweld kunnen voorkomen”.

Bronnen: Science, University of California – Berkeley via EurekAlert!

Beeld: Bhargavinf/CC BY-SA 3.0










Meer Nieuws