‘Verbied seks in de ruimte’

André Kesseler

17 March 2013 13:00

Uitzicht ISS

Een Amerikaanse, in ruimtevaart gespecialeerde schrijfster wil dat bedrijven die straks ruimtetoerisme mogelijk gaan maken een seksverbod instellen.

In de rubriek ‘KIJK antwoordt’ behandelden we een paar maanden geleden de vraag: welke nationaliteit heeft een ‘ruimtebaby’? (Antwoord: is je moeder Nederlander, dan ben jij dat ook, of je nu in de ruimte bent geboren of niet.) De vraag liep een beetje op de feiten vooruit, omdat – voor zover we weten – nog geen enkele aardbewoner seks in de ruimte heeft gehad. Maar schrijfster Laura Woodmansee, die zich met haar boek Sex in space in de materie verdiepte, wil toch dat er nu al een ‘buitendampkrings seksverbod’ komt.

Woodmansee: “Het nieuws dat onderzoekers van de Universiteit van Montreal ontdekten dat voortplantingsprocessen in planten worden beïnvloed door veranderingen in de zwaartekracht is belangrijk. Het laat ons zien dat menselijke voortplanting daar ook kan worden beïnvloed. Door dat onderzoek ben ik me meer zorgen gaan maken over de problemen die kunnen optreden bij baby’s die in de ruimte worden verwekt.”

Volgens de schrijfster kan het gebrek aan zwaartekracht al meteen na de conceptie vervelende gevolgen hebben. Woodmansee: “Stelletjes die op ruimtevakantie gaan, willen natuurlijk ook plezier hebben. Maar misschien moeten bedrijven die straks ruimtereizen aanbieden een conceptieverbod instellen. Het is onethisch om in de ruimte een kind te krijgen of zelfs maar de kans te lopen dat je er eentje verwekt.”

Bron: LiveScience

Beeld: NASA


Meer Nieuws