Verbrand je meer calorieën bij warmte of bij kou?

kijkmagazine

09 July 2012 09:00

Vrouw in bed

Wanneer verbrand je meer calorieën: wanneer je het te warm hebt, of wanneer je het te koud hebt?

“Stel, er liggen twee mensen in bed”, begint KIJK-lezer Jan Sanders zijn vraag. “De één onder een te dun dekentje, de ander onder een te dik donzen dekbed. Wie verbrandt er dan de meeste calorieën? De een omdat zijn lichaam werk moet verrichten om warm te blijven of de ander om z’n lichaam te koelen?”

Om daar een antwoord op te geven, moeten we eerst het een en ander aannemen. Voor het gemak zijn onze imaginaire proefpersonen even zwaar, en verbruiken zij in rust evenveel energie. En laten we zeggen dat voor beide proefpersonen geldt dat de omgevingstemperatuur met 1 graad afwijkt van de temperatuur van hun lichaam. Onderzoekers hebben uitgevogeld dat een verschil van ongeveer 1 graad het energiegebruik met zo’n 7 procent laat toenemen.

Dat werkt in principe beide kanten op. Maar de snelheid waarmee je lichaam zich aanpast, verschilt wel. Liggen onze slaapkoppen net in bed, dan verbruikt het ijskonijn meer energie. Maar als de ander lekker ingestopt blijft onder de dikke deken, zullen ze uiteindelijk evenveel calorieën verbranden.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws