Dit zijn de vijf beste tech-ideeën van 2016

KIJK-redactie

31-10-2016 11:00:12

beste tech-idee

Inmiddels is bekend welke vijf innovaties het hoogst scoorden in de wedstrijd ‘Het beste tech-idee van 2016’. Op woensdag 16 november maken we de nummer één bekend – en jij kunt daarbij zijn!

Onlangs lieten we het publiek stemmen op hun favoriete recente tech-innovatie van eigen bodem. Daarnaast werd de longlist beoordeeld door een vakjury, bestaande uit ondernemer Michiel Mol, voormalig KIJK-hoofdredacteur en ‘Techionista’ Vivianne Bendermacher, internetjournalist Herbert Blankesteijn, maker Astrid Poot, en KIJK-adjunct-hoofdredacteur Jean-Paul Keulen (juryvoorzitter).

Inmiddels zijn de resultaten van publiek en jury gecombineerd, en kunnen we – in willekeurige volgorde! – de vijf beste tech-ideeën van 2016 bekendmaken:

  • De operatierobot van MicroSure kopieert de bewegingen van een chirurg één op één, waarbij hij elke handbeweging van de chirurg met een factor tien verkleint. Zo kan hij tien keer zo precies opereren als een mens.
  • Oorspronkelijk werd hij ontwikkeld voor de eerste Europese Marsrover: een spectrograaf die het hele periodiek systeem der elementen kan herkennen in vaste stoffen, vloeistoffen en gassen. Spectral Industries brengt deze technologie nu naar onze aardse maatschappij.
  • Veel patiënten voeren de oefeningen van hun fysiotherapeut verkeerd uit. De slimme kniebrace van JimFIT moet dat gaan verhelpen door met sensors de bewegingen te monitoren en de verzamelde gegevens door te sturen naar een app.
  • Al tijden dromen we van auto’s op waterstof, maar vooralsnog rijden ze nog niet massaal over onze wegen. Brengt het Eindhovense Team FAST daar eindelijk verandering in brengen door het waterstof om te zetten in mierenzuur?
  • De baarmoeder is wel de laatste plaats waar je een 3D-printer zou verwachten. Toch zijn onderzoekers uit Leiden, Delft en Rotterdam hiermee bezig, om open ruggetjes bij ongeboren kinderen te verhelpen.

Geef je op!

Welk van deze vijf ideeën straks onze award voor ‘Beste tech-idee van 2016’ krijgt? Dat maken we bekend op een speciale editie van KIJK Live! Dit evenement wordt gehouden op woensdag 16 november in sterrenwacht Sonnenborgh te Utrecht. Het officiële programma duurt van 20.00 tot 22.00 uur, met inloop vanaf 19.30 uur en aansluitend een borrel.

Op deze avond zullen de teams achter bovenstaande vindingen hun idee presenteren, en waar mogelijk een demonstratie geven. Zo neemt Team FAST een rijdend schaalmodel van hun auto op mierenzuur mee! Daarnaast doen we weer een leuke KIJK-pubquiz met een mooi prijzenpakket voor degene die de meeste vragen goed heeft.

Erbij zijn? Dat kan! Toegang is gratis, maar van tevoren opgeven is wel verplicht – en vol is vol!

Je kunt je aanmelden voor dit evenement door een mailtje te sturen naar info@kijkmagazine.nl met als onderwerp ‘KIJK Live! 16 november’, of via deze Meetup-pagina.Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar