Vijf koninklijke vliegtuigen

Naomi Vreeburg

27-04-2016 09:00:44

vijf koninklijke vliegtuigen

Welke toestellen zijn uitverkoren om koningen te vervoeren? Een lijstje van vijf koninklijke vliegtuigen.

Koning zijn is een hele verantwoordelijkheid, maar er worden je natuurlijk ook allerlei privileges toegespeeld. Zo heeft de koninklijke familie personeel tot haar beschikking en een mooi onderkomen. Maar, misschien wel het tofste, als koning word je ook in speciale vliegtuigen vervoerd. Een kleine selectie van deze toestellen.

V.I.P.

De koning van Bahrein, Hamad bin Isa Al Khalifa, wordt vervoerd in toestellen van Bahrain Royal Flight. Deze maatschappij heeft naast een Boeing 747-400 en Boeing 747SP nog een ander toestel voor Zijne Koninklijke Hoogheid. Namelijk de enige V.I.P.-versie van de Boeing 767-400 ter wereld (zie het filmpje hieronder). Dit toestel begon zijn bestaan als prototype van de Northrop Grumman E-10 MC2A.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De koning van Hispanje!

De vliegtuigen van de koning van Hispanje kunnen natuurlijk niet ontbreken in dit stukje – aangezien we de man ‘altijd geëerd’ hebben. Koning Felipe VI en zijn regering hebben twee aangepaste Airbus A310-toestellen à 172 miljoen euro tot hun beschikking en maar liefst vijf Falcon 900 (zie foto hieronder).

vijf koninklijke vliegtuigen

© Mulag/CC BY-SA 3.0

Exit voor Fokker 70

Voor het vervoeren van onze eigenste Koninklijke familie wordt een Fokker 70 gebruikt, een twee-motorig verkeersvliegtuig (zie header-foto). Het huidige toestel heet de PH-KBX; PH is het Nederlandse registratienummer en KBX staat voor Koningin Beatrix. Maar de Fokker wordt in 2017 vervangen, omdat de KLM – de maatschappij die piloten levert om het toestel te besturen – niet meer met dit type gaat vliegen. Door welk toestel de PH-KBX wordt vervangen, is nog onduidelijk.

Saillant detail: koning Willem-Alexander is zelf opgeleid tot piloot op de Fokker 70. Mocht hij zelf het nieuwe, koninklijke toestel willen besturen, dan zal Lex zich moeten omscholen. En daar is minstens anderhalve maand fulltime training voor nodig.

Buitengewoon comfort

Ons buurland heeft meer vliegtuigen ter beschikking om de koninklijke familie te vervoeren, waaronder een geleaste Airbus A321 en twee Falcon 20-privéjets (voor 5 tot 9 passagiers). Maar koning Filip van België maakt voor de lange afstanden gebruik van de Falcon 900, een driemotorige transcontinentale privéjet voor ‘buitengewoon comfort’. En alsof het nog niet genoeg is, beschikt de koninklijke familie ook nog over twee superslanke Embraer ERJ 135’s (zie dit type toestel hieronder) en twee Embrair ERJ 145’s.

vijf koninklijke vliegtuigen

Gewone burgers

De koninklijke familie van Noorwegen kan gebruik maken van kleine privéjets waaronder een Falcon 20. Maar vaak gaat de elite gewoon met een commercieel passagiersvliegtuig. Ach, ze zijn zo gewoon gebleven…

Fijne Koningsdag iedereen!

Beeld (header): Pedro Aragão/CC BY-SA 3.0 Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Achtergronden

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis