Vingerafdrukken op slagtanden nu beter zichtbaar

KIJK-redactie

03-11-2015 11:00:01

Haast onzichtbare vingerafdrukken op olifantenslagtanden zijn met een ultrafijn poedertje nu toch goed te zien.

Een beeldje van ivoor ziet er spiegelglad uit, maar onbewerkt is een olifantenslagtand eigenlijk heel grof van textuur. Vingerafdrukken hechten er daarom nauwelijks aan vast en dat zorgt ervoor dat stropers en handelaren slecht via deze opsporingstechniek zijn te traceren. Maar een extreem fijn poedertje brengt daar nu verandering in.

Opsporingsdienst

Een vergelijkend onderzoek moest laten zien hoe effectief verschillende poedertjes waren bij het opsporen van vingerafdrukken. Getest werden de originele poeder met een korrelgrootte van 0,1 millimeter, een nieuw en nog fijner poeder kleiner dan 0,04 millimeter en tot slot een materiaal waar onder andere secondelijm van wordt gemaakt. Hoe beter het poeder blijft plakken aan de vingerafdrukken op slagtanden, hoe beter het werkt.

Het nieuwe poedertje met een korrelgrootte van 0,04 millimeter presteerde het best. De vingerafdrukken bleken 28 dagen nadat ze waren achtergelaten nog op te sporen. De meest optimale periode bleek binnen een week na aanraken te zijn. En dat is volgens de onderzoekers een significante verbetering ten opzichte van het originele poeder.

Goedkoop

Het nemen van vingerafdrukken is een relatief goedkope opsporingsmethode. Daarnaast is het eenvoudig uit te voeren in het ‘veld’ en is het niet bijzonder moeilijk om te leren. En omdat afdrukken van bijna een maand oud met behulp van het verbeterde poedertje nog steeds zichtbaar zijn, kunnen niet alleen stropers maar ook handelaren verderop in het circuit worden aangepakt.

Bronnen: Science & Justice, ScienceDaily

Beeld: Kevin Dooley/CC BY 2.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws