Vingerafdrukscanner heeft industriële toepassing

KIJK-redactie

22 October 2010 13:00

Onderzoekers gebruiken een methode om vingerafdrukken te identificeren voor industriële doeleinden.

John Bond, onderzoeker aan de Universiteit van Leicester (Verenigd Koninkrijk), ontwikkelde een methode om in messing kogelhulzen vingerafdrukken te herkennen. Hiervoor gebruikte hij de superkleine hoeveelheden corrosie, veroorzaakt door zweet. Deze techniek is nu ingezet bij het maken van een eenvoudig, handzaam apparaat dat roest op machineonderdelen kan meten.

De op dit moment beschikbare technieken zijn niet geschikt voor gebruik in de praktijk. Vaak is een laboratoriumomgeving nodig, of moeten onderdelen worden gedemonteerd. Omdat het apparaat van Bond op een 9-volt-batterij werkt, is het een stuk handzamer dan deze bestaande methodes.

Roest zorgt voor slijtage en scheuren. Het is belangrijk om dit goed in de gaten te houden, zodat versleten onderdelen op tijd kunnen worden vervangen. “Het is een nieuwe, snelle, goedkope en makkelijke manier om de mate van corrosie te meten in koper en koperlegeringen, zoals messing”, aldus Bond.

Naast de detectie van de aantasting van messing kan het apparaat ook het type roest aangeven, zoals zinkoxide- of koperoxidecorrosie. Bovendien geeft het aan hoe ernstig de roest is.

Het prototype van messing, hout en plastic in gebruik.

Bronnen: University of Leicester


Meer Nieuws