Vlieg zonder seks neemt toevlucht tot alcohol

KIJK-redactie

16 March 2012 09:00

Vliegen doen zich ook tegoed aan alcohol

Geruststellend nieuws voor wanhopige kerels die hun liefdesverdriet en frustraties in een ongezond tempo proberen weg te drinken: jullie zijn niet alleen. Fruitvliegjes doen precies hetzelfde.

Alcohol. Een vreemd goedje. We kunnen er wel meer dan één KIJK mee vullen. Maar meestal gaat het dan niet over de troost die menigeen uit het verdovende goedje haalt. Nu is dat een keertje anders. Onderzoekers van de Universiteit van California stonden perplex toen zij ontdekten dat fruitvliegjes ook wel van een borrel op zijn tijd houden – vooral als ze net een blauwtje hebben gelopen.

De Amerikaanse onderzoekers creëerden twee groepen fruitvliegjes. De ene groep kreeg wel de kans om te paren met vrouwtjesvliegen, de andere groep werd continu afgewezen door de vrouwtjes omdat ze al bevrucht waren. Na enige tijd mochten beide groepen kiezen tussen voedsel met 15 procent ethanol en voedsel zonder ethanol. De ‘afgewezen’ groep koos vaker voor de ethanol.

Verslaafde vliegjes

De achterliggende oorzaak hebben de onderzoekers ook ontdekt. Het draait allemaal rond een beloningssysteem in het brein van de fruitvliegjes. Dit systeem versterkt gedrag dat de kansen op overleving vergroot, zoals seks en voedselopname. Bij het uitvoeren van dit gedrag wordt een neurotransmitter in het brein van de fruitvliegjes vrijgegeven – een beloning als het ware.

Bedwelmingsmiddelen zoals alcohol verstoren dit beloningssysteem door een alternatieve beloning (zonder de evolutionaire voordelen) te bieden, die uiteindelijk kan leiden tot een verslaving. Maar zolang de verslaving nog niet is toegeslagen, is er geen nood aan de man: pas wanneer de fruitvliegjes geen seks kregen, grepen ze naar de figuurlijke fles.

Bron: Science

Beeld: Constantine Gerontis/CC BY 2.0


Meer Nieuws