Vliegtuig studenten drie keer sneller dan helikopter

KIJK-redactie

14-08-2014 13:00:35

Studenten hebben een vliegtuigontwerp gemaakt dat verticaal opstijgt en drie keer sneller gaat dan de helikopter.

Ieder jaar organiseert AHS International – een bedrijf dat zich richt op het ontwikkelen van geavanceerde helikoptertechnieken – een wedstrijd voor studenten. Het is de bedoeling dat ze een ontwerp maken voor een toekomstig vliegtuig dat verticaal op kan stijgen. Dit jaar ging de eerste prijs naar studenten van het Georgia Institute of Technology. Zij ontwierpen de zogenoemde XV-58 Manta.

Lichtgewicht

Dit toestel zou zijn uitgerust met rotors op de vleugels waardoor het niet schuin opstijgt, maar verticaal zoals een helikopter. Het voordeel van dit ontwerp is dat het drie keer sneller zou kunnen vliegen dan een helikopter door zijn lichte gewicht. Dit zou gunstig zijn voor reddingsteams die snel bij hun slachtoffer moeten komen en voor het leger.

Het nadeel van dit lichtgewicht is dat het slechts 790 kilo vracht zou kunnen vervoeren. Ten opzichte van een helikopter, die meer dan 2000 kilogram met zich mee kan nemen, is dit weinig.

7500 euro

Het is onwaarschijnlijk dat het vliegtuig ook daadwerkelijk zal worden gebouwd. De American Helicopter Society International Student Design Competition wordt alleen georganiseerd om studenten te stimuleren na te denken over nieuwe, geavanceerde vliegtuigtechnieken. De prijswinnaars ontvangen een geldbedrag van 10.000 dollar (ongeveer 7500 euro). Als dat niet genoeg stimuleert…

Bron: Popular Science 

Tekst: Naomi Jansen

Beeld: AHS InternationalPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis