Vogel imiteert andere dieren om voedsel te stelen

KIJK-redactie

02-05-2014 11:00:25

Treurdrongo’s imiteren de alarmsignalen van andere soorten om hen weg te jagen en hun voedsel te stelen. Wetenschappers ontdekten dat deze vogel wel 51 verschillende diersoorten kan nadoen.

De treurdrongo, een Afrikaanse vogelsoort, imiteert de alarmsignalen van andere diersoorten zoals de eksterbabbelaar, de glansspreeuw en het stokstaartje. Die vluchten daardoor en laten hun voedsel onbeheerd achter. Ideaal voor de drongo, die nu snel het maaltje inpikt. Dat stellen wetenschappers van de Universiteit van Kaapstad, die in de Kalahariwoestijn 688 diefstallen bestudeerden, gepleegd door 64 vogels.

Doelwit raakt gewend aan bedrog

Imitatie van alarmsignalen om dieren weg te jagen, komt in het dierenrijk vaker voor. Het zwakke punt van zulk bedrog is echter dat de doelwitten gewend raken aan de alarmsignalen. Ze zullen er na een tijdje dan ook niet meer op reageren, waardoor de diefstal mislukt.

De treurdrongo heeft daar een oplossing voor gevonden. Wetenschappers ontdekten dat hij een heleboel verschillende alarmsignalen van allerlei dieren imiteert. Ze namen tijdens het onderzoek 51 verschillende nepsignalen op. Eén individu kon wel 30 verschillende waarschuwingskreten nabootsen. Door de geluiden af te wisselen, raken de slachtoffers niet gewend aan de misleiding en kan de vogel hen telkens opnieuw voor de gek houden.

Benieuwd naar het bedrog? Klik dan op de links hieronder om het alarmsignaal van een stokstaartje, een glansspreeuw en een eksterbabbelaar, én de imitaties van de drongo te beluisteren.

Stokstaartje:

Stokstaartje nagedaan door treurdrongo:

Glansspreeuw:

Glansspreeuw nagedaan door treurdrongo:

Eksterbabbelaar:

Eksterbabbelaar nagedaan door treurdrongo:

Bron: Science

Beeld en geluid: Tom FlowerPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu de nieuwste KIJK in huis