Voormalige trots Britse vloot gevonden

KIJK-redactie

01 April 2010 16:00

Archeologen uit Oekraïne claimen de resten van de HMS Prince te hebben gevonden. Dit Britse oorlogsschip, dat zonk voor de kust van Balaklava, had ongewild een grote invloed op het verloop de belegering van Sevastopol tijdens de Krimoorlog (1853-1856).

Eerdere expedities vonden al delen van het schip, maar nu claimen Oekraïense archeologen dat ze als eersten het stoomschip hebben geïdentificeerd. Het team wetenschappers, aangestuurd door Sergei Voronov, onderzoekt al vanaf afgelopen zomer een specifiek deel van het schip. Dit stuk werd zeer nauwkeurig schoongemaakt en uiteindelijk viel de naam van de ‘General Screw Steam Shipping Company’ erop te lezen. Dit was de oorspronkelijke eigenaar van de HMS Prince.

Het stoomschip zonk tijdens een storm in november 1854, wat een drama was voor de Engelsen. Niet alleen omdat alle 150 opvarenden omkwamen en de trots van de marine was gezonken, maar ook omdat er duizenden winteruniformen mee naar de zeebodem verdwenen. En die uniformen waren tijdens de gruwelijke Russische winter hard nodig.

De Krimoorlog speelde zich af tussen de Russen enerzijds, en de Engelsen, de Fransen, het Ottomaanse Rijk en het Koninkrijk van Sardinië anderzijds. De Britse Prince zonk tijdens de historische belegering van Sevastopol (zie afbeelding), een havenstad die toen bij de Russen hoorden maar die tegenwoordig in Oekraïne ligt. Hier werd bijna gelijktijdig ook de Slag om Balaklava uitgevochten, waarbij de beroemde Florence Nightingale met gevaar voor eigen leven het slagveld opging om gewonde soldaten te verzorgen.

Tijdens de Krimoorlog kwamen in totaal circa 522.000 mensen om.

Bronnen: BBC News


Meer Nieuws