Vrouw stopt met opleiding Korps Mariniers

Naomi Vreeburg

24-09-2018 12:59:00

vrouw

In januari kwam de eerste vrouwelijke marinier in spe door de keuring. Helaas moet ze nu afhaken.

Wil je een opleiding tot marinier volgen bij het Korps Mariniers? Maak dan je borst maar nat. De keuring is loodzwaar. Veel bewondering was er begin dit jaar dan ook voor de eerste vrouw die door de strenge selectie heen was gekomen. Helaas laat Defensie nu aan De Telegraaf weten dat de vrouwelijke marinier in spe de handdoek in de ring heeft moeten gooien.

Scheenbeen

Een beenblessure zou voor de vrouw de reden zijn geweest voor het stoppen met de opleiding. Al eerder nam ze om deze reden een pauze, maar helaas mocht de rust niet baten. “De problemen met haar schenen bleken hardnekkiger dan ze hoopte”, zegt een marine-woordvoerder tegen de Telegraaf. “Omdat ze de groep niet wil ophouden en door een verandering in haar thuissituatie die invloed heeft op haar motivatie, besloot ze afgelopen vrijdag te stoppen.”

Minister Bijleveld van Defensie heeft op Twitter op het besluit gereageerd. Ze geeft aan het heel jammer te vinden, maar tegelijk “heel veel respect” te hebben voor “onze eerste vrouw in de mariniersopleiding”. Verder geeft Bijleveld aan dat er voor iemand met zoveel lef altijd een plek is binnen defensie. Bij de marine werken namelijk meer vrouwen, maar meestal als verpleegkundige of administratief medewerkster.

351 jaar

Sinds 1 januari 2017 staat het Korps Mariniers open voor vrouwen, na 351 jaar exclusief voor mannen te zijn geweest. Nu is het afwachten tot de eerste dame daadwerkelijk de opleiding afmaakt. In Amerika is dat vorig jaar al wel gelukt.

Bronnen: Telegraaf, AD, NOS

Beeld: US Marine Corps

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws