Vrouwelijke studenten ongezonder dan mannelijke

kijkmagazine

30-12-2012 16:10:24

Drinkende dame

Uit een Spaans onderzoek blijkt dat vrouwelijke studenten vaker ‘comazuipen’ en minder bewegen dan mannelijke.

Af en toe doorzakken lijkt erbij te horen als je gaat studeren. En ook verantwoord eten en veel bewegen is niet echt iets wat je doorgaans met studenten associeert. Spaanse wetenschappers besloten te onderzoeken hoe bont de studenten in hun land het nu echt maken, door een kleine duizend van hen te ondervragen over hun gewoontes. Hieruit bleek dat vooral de señoritas niet al te gezond bezig te zijn.

Wat betreft het drinken: 56,1 procent van de vrouwen komt uit het onderzoek als veeldrinker (binge drinker), tegen ‘maar’ 41,3 procent van de mannen. (Let wel: volgens de bij dit onderzoek gehanteerde definitie ben je als vrouw al een binge drinker als je minstens zes consumpties drinkt op één avond, en als man pas bij acht consumpties.) Ook waren onder de vrouwen meer rokers te vinden, en hadden ze twee keer zo vaak een eetstoornis.

Zittend leven

Verder kreeg van de mannen 38,6 procent genoeg beweging volgens de geldende normen, terwijl dat percentage onder de vrouwelijke proefpersonen bleef steken bij 20,9. Ruim de helft van de vrouwen leidde zelfs een ‘zittend leven’, terwijl dat bij mannelijke studenten 41,7 procent was.

Op één punt ‘winnen’ de mannen het echter van de vrouwen: van de mannelijke studenten gebruikte 44,9 procent weleens illegale drugs, tegen 35,4 procent van de vrouwen.

Bronnen: International Journal of Environmental Research and Public Health, Spanish Foundation for Science and Technology via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar