Vrouwen die borstvoeding geven, zijn agressief

KIJK-redactie

05 September 2011 09:00

Moeders die borstvoeding geven, verdedigen zichzelf een stuk agressiever dan vrouwen die dat niet doen. Dat blijkt uit nieuw Amerikaans onderzoek.

Het fenomeen ‘lactatieagressie’ is een bekend verschijnsel. Berinnen, leeuwinnen en andere vrouwtjeszoogdieren kunnen behoorlijk opvliegend zijn als ze kleine kinderen hebben. Maar het fenomeen treedt niet alleen bij dieren op. Onderzoekers van de University of California, Los Angeles (UCLA) ontdekten dat mensenmoeders hetzelfde agressieve gedrag vertonen. Of eigenlijk: dat moeders die borstvoeding geven een stuk aanvallender zijn dan niet-moeders of vrouwen die hun baby’s met de fles voeden.

Voor het onderzoek werden drie groepen vrouwen onderzocht: moeders die borstvoeding geven, vrouwen die hun baby’s met de fles voeden en niet-moeders. Elke groep bestond uit ongeveer twintig vrouwen die, terwijl de bloeddruk werd gemeten, individueel tegen een onderzoeker een reactiespelletje moesten spelen. De proefpersonen konden de onderzoeker niet zien en wisten ook niet dat hun tegenstander bij het onderzoek betrokken was. De winnaar van het reactiespelletje mocht de verliezer een irritant geluid laten horen en daarbij het volume en de duur van het geluid zelf bepalen.

Om de agressiviteit van de moeders te testen, gedroeg de onderzoeker zich onbeschoft als hij het spelletje verloor. Vrouwen die borstvoeding gaven, waren vervolgens een stuk sneller geneigd dan de andere vrouwen om een lange en harde toon naar de verliezer te sturen; volgens de onderzoekers een teken van agressief gedrag. Opvallend was dat ook de bloeddruk van de agressievere moeders een stuk lager was.

Nu is het ook weer niet zo dat borstvoedende vrouwen bij het minste of geringste om zich heen slaan. De bij het onderzoek betrokken psycholoog Jennifer Hahn-Holbrook: “De agressie van de moeders heeft grenzen. Uit onze studie blijkt alleen dat vrouwen meer geneigd zijn om zich agressiever te verdedigen.”

De constatering dat de bloeddruk een stuk lager is, kan erop wijzen dat de agressie een efficiënte manier is om moederstress te uiten. Volgens de onderzoekers is het een aanwijzing dat borstvoeding niet alleen goed is voor de ontwikkeling van het kind, maar ook voor de gezondheid van de moeder.

Bronnen: Psychological ScienceScienceDaily

Beeld: Anton Nossik/CC BY-SA


Meer Nieuws