Waar komt de drinkcultuur in sommige landen vandaan?

André Kesseler

26 April 2011 16:00

Britten en Russen hebben vaker de neiging om zich helemaal lam te zuipen dan andere bevolkingsgroepen. Waar komt dat door?

Volgens Wim van Dalen van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid (STAP) is dat vooral een kwestie van cultuur. Zo kennen Engeland en Ierland een echte kroegtraditie. “Drinken doe je daar vanouds in de pub, met zoveel mogelijk familieleden. Mogelijk hangt dat samen met het natte klimaat en de belabberde leefomstandigheden van de Britse arbeiders in de negentiende en vroege twintigste eeuw.”

Deze ‘natte kroegcultuur’ kent vooral onder Engelse jongeren een opleving doordat cafés in sommige gemeenten tegenwoordig 24 uur per dag open mogen zijn. Van Dalen: “Het aantal alcoholdoden rijst in Engeland de pan uit en ligt inmiddels stukken hoger dan in Frankrijk, dat jarenlang koploper was.”

Rusland is weer een ander verhaal, vervolgt Van Dalen. De oude Russische gewoonte om regelmatig in no time een hele sloot pure wodka te drinken is de afgelopen jaren fors doorgeslagen, waardoor er meer alcoholgerelateerde sterfgevallen zijn dan ooit.

Armoede speelt daarbij een hoofdrol, maar ook de gemakkelijk beschikbare, goedkope zelfgestookte wodka met een alcoholpercentage tussen de 35 en 70 procent. “En als de cultuur voorschrijft dat je pas een kerel bent als je in korte tijd een flink aantal glazen achteroverslaat, komen de gezondheidsproblemen vanzelf. In Rusland wordt op dit moment meer alcohol per hoofd van de bevolking gedronken dan waar ook ter wereld.”

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!


Meer Nieuws