Waar slaat klimaatverandering het hardst toe?

KIJK-redactie

25 October 2010 10:00

Een wereldkaart laat zien welke landen het kwetsbaarst zijn voor klimaatverandering. Azië komt het slechtst uit de bus: tien van de zestien meest kwetsbare landen bevinden zich op dit continent.

Naast Azië zijn veel risicolanden in Afrika te vinden. Nederland heeft geluk: wij eindigen 160ste van de 170 bekeken landen. Hiermee merken we nauwelijks iets van de klimaatverandering.

De kaart is samengesteld door het Britse bedrijf Maplecroft. Zij bekeken meer dan veertig risicofactoren, waaronder het risico op rampen, de bevolkingsdichtheid, de mate van armoede en het aanpassingsvermogen van de overheid.

Bangladesh geniet de twijfelachtige eer om aanvoerder te zijn van de lijst. Europese landen zoals Frankrijk en Duitsland eindigen in de middenmoot en lopen hiermee een redelijk risico. De afsluiter van de lijst is Noorwegen, het veiligste land bij klimaatverandering.

Hieronder de wereldkaart. De (donker)blauwe landen zijn het meest kwetsbaar. Groen geeft landen aan die weinig risico lopen; hierbij geldt dat hoe lichter het groen is, des te veiliger het land.

Bronnen: New Scientist, Maplecroft

Beeld: © Maplecroft 2010


Meer Nieuws