Waarom beslaat mijn zwembril?

KIJK-redactie

02 December 2019 10:59

zwembril

“Als ik in het zwembad mijn baantjes trek,” mailt Koert Wijnands, “beslaat mijn zwembril altijd. Maar als ik er eerst in spuug, beslaat hij niet. Hoe kan dat?”

Dat beslaan komt natuurlijk doordat waterdamp van het warme gezicht condenseert op het koude glas of kunststof van de duikbril. De bril wordt dan ondoorzichtig. Dit komt doordat zich minuscule waterdruppels vormen die het licht verstrooien: de lichtstralen gaan alle kanten op en dan zie je nauwelijks meer iets.

Zwembril volspugen

Een beetje spuug doet dan inderdaad wonderen. Spuug is voor 99 procent water; de wonderlijke werking komt dus van de overige 1 procent. Die bestaat uit allerlei chemische verbindingen waarvan de samenstelling bij iedereen anders is, en die bovendien nogal wisselt tijdens de dag. Vóór of na het eten, bijvoorbeeld, kan een wereld van verschil maken.

Maar in elk geval bevat spuug eiwitten, en die verlagen de oppervlaktespanning van water, net als zeep dat doet. Daardoor ontstaan er geen minuscule druppels, maar vormt zich een aaneengesloten oppervlak van water. En een dun laagje water, daar kunnen we wél goed doorheen kijken.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 4/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Laat hem via onderstaand formulier achter.

[contact-form-7 id=”141402″ title=”Vraag antwoord formulier”]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: iStock/Getty Images

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK


Meer KIJK antwoordt