Waarom duurt het zo lang om de JSF te ontwikkelen?

André Kesseler

15 September 2010 13:00

KIJK-lezer H. Zijlstra vraagt zich af waarom de vervanger van de F-16 zo lang op zich laat wachten.

“In wezen,” stelt Zijlstra, “is dit toch een doorontwikkeling van bestaande vliegtuigen, zoals de F-15, F-16, F-18… Dan zou er toch in een periode van vijf tot tien jaar een goede opvolger moeten kunnen worden ontwikkeld?”

We leggen de vraag voor aan Ellen Ensing, werkzaam bij de Defensie Materieel Organisatie waar ze zich bezighoudt met het Project Vervanging F-16. Zij legt uit dat de F-35 (het programma heet JSF, het toestel heet F-35) geen doorontwikkeling is van bestaande vliegtuigen, maar wel degelijk een geheel nieuw concept is. “Daarin worden stealth en nieuwe technologische avionica geïntegreerd.” Stealth is namelijk niet iets wat later aan een toestel kan worden toegevoegd, maar zit verwerkt in het ontwerp.

Er worden drie varianten van de F-35 ontwikkeld en hoewel de eerste schetsen van het toestel eind jaren negentig gemaakt zijn, is de ontwikkelingsfase van de F-35 pas in 2001 begonnen. Het ontwikkelen van een nieuw toestel in meerdere varianten en met veel nieuwe technologische snufjes is een tijdrovende klus. Vooral voor het integreren van alle verschillende avionica in een nieuw ontwerp is tijd nodig.

Ensing voegt nog toe: “Op dit moment bevindt de F-35 zich aan het eind van de ontwikkelingsfase, die in principe niet langer duurt dan die van andere nieuwe toestellen.”

Ook een grote vraag? Mail hem naar [email protected]!

Beeld: Lockheed Martin


Meer KIJK antwoordt