‘Wannabe meest aanstekelijke liedje’

Naomi Vreeburg

05-11-2014 16:00:46

Uit nieuw onderzoek blijkt dat het liedje ‘Wannabe’ van de Spice Girls het meest aanstekelijk is. 

Sommige liedjes hoef je maar een paar keer te horen en je kunt je 10 jaar later het deuntje nog herinneren, terwijl andere dit effect niet hebben. Hoe komt dit? Om deze vraag te beantwoorden, bestudeerden wetenschappers van het Museum of Science and Industry in Manchester het effect van verschillende liedjes. Het meest aantrekkelijke liedje aller tijden? Jawel, ‘Wannabe’ van de Spice Girls.

70 jaar hits

In een jaar tijd bestudeerden de onderzoekers het effect van zo’n duizend hits die de afgelopen 70 jaar de radio passeerden op meer dan 12.000 proefpersonen. Deze mensen moesten vier dingen doen: mee neuriën met een liedje op het moment dat ze het herkenden, luisteren naar twee stukjes van hetzelfde liedje en aangeven welk deel ze het aanstekelijkste vonden, zoveel mogelijk liedjes in drie minuten herkennen en zoveel mogelijk hits op rij herkennen.

Het liedje dat de deelnemers het snelste herkenden was ‘Wannabe’ van de Spice Girls. Na gemiddeld 2,29 seconden werd het liedje mee ‘gehumd’. Op de hielen zat de hit Mambo No 5 van Lou Bega met 2,48 seconden en op de derde plaats is Eye of the Tiger van Survivor geëindigd. Voor de liefhebbers hieronder de clip van het liedje ‘Wannabe’. Hopelijk krijg je het na het luisteren binnen een uur uit je hoofd…

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Nut van het onderzoek

De volgende stap in het onderzoek is om de kenmerken van de tunes in kaart te brengen die de muziek zo aantrekkelijk maken. Gebaseerd op observaties, zeggen de onderzoekers dat sterke melodieuze omwentelingen een grote rol spelen. Maar meer onderzoek moet worden gedaan om dit te bewijzen.

Misschien denk je nu: ‘Grappig onderzoek, maar wat heeft het voor nut?’ Wel nu, eerder onderzoek wijst uit dat als je een aantrekkelijk muziekstuk afspeelt dat herinneringen oproept bij mensen met geheugenproblemen, deze patiënten daarbij worden geholpen. Maar dan moet eerst worden uitgevogeld welke muziekstukjes dit effect kunnen hebben. De onderzoekers hopen hiermee mensen met dementie te kunnen helpen.

Bronnen: Engadget, CNET

Beeld: Kura.kun/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar