Wat ging er mis met de X-47B?

André Kesseler

21-07-2013 13:00:50

Het leek zo goed te gaan de X-47B. Maar de twee testtoestellen hebben net drie keer achter elkaar een landing afgebroken.

De X-47B, bedoeld voor een nog te ontwikkelen generatie nieuwe bommenwerpers, maakte op 10 juli twee keer een succesvolle landing op het vliegdekschip de USS George Bush. (Filmpje hieronder). Maar afgelopen week ging het drie keer mis. Het toestel slaagde er steeds maar niet in om de wielen op het dek te krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

In een verklaring zegt vliegtuigbouwer Northrop Grumman dat de oorzaak een softwarefout is die het toestel zelf heeft opgespoord. De systemen aan boord, die er samen voor zorgen dat de X-47B juiste glijpad volgt, konden het niet eens worden met elkaar. Vervolgens legde het systeem het probleem voor aan een menselijke operator. Die besloot om het vliegtuig naar het vasteland te sturen.

De twee testtoestellen, die Salty Dog 501 en 502 schijnen te heten, gaan overigens binnenkort met pensioen. Kennelijk zijn alle tests die nodig zijn om de ontwikkeling voort te zetten van een unmanned carrier launched airborne surveillance and strike system (UCLASS) dan afgerond.

In KIJK 9/2013, te verschijnen op 26 juli, lees je meer over de wél geslaagde touch-and-go-landingen van de X-47B.

Bronnen: Popular Mechanics

Beeld: US NavyPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws