Wat is dat voor klik als een waterkoker zich uitschakelt?

KIJK-redactie

26-10-2015 09:00:35

Water in de waterkoker, knopje indrukken en na een poosje hoor je vanzelf een klik: het water kookt. Maar wat is dat voor klik? 

Je hoort het geluid van een schakelaar die uit twee metalen bestaat en een bepaalde temperatuur heeft bereikt. Het betekent dat het water heeft gekookt en de waterkoker daarom de stroom van het apparaat heeft gehaald. De schakelaar is een strip die is gemaakt van drie stukjes metaal die als een belegd broodje op elkaar liggen en bij opwarming in een verschillend tempo uitzetten.

Ze zijn vaak van koper (of messing) cover Kunnen krokodillen huilenen staal gemaakt en hebben elk een andere zogenoemde uitzettingscoëfficiënt. Als de waterkoker het kookpunt nadert en de strip opwarmt, zet een van de metalen meer uit dan zijn buurman en daardoor gaat de hele strip buigen. Bij het buigen verbreekt hij de stroomkring en wordt de waterkoker uitgeschakeld.

Dit soort bimetalen strips kent nog andere toepassingen. Ze kunnen in mechanische klokken worden gebruikt om ervoor te zorgen dat ze de juiste tijd aangeven als de temperatuur in de kamer verandert.

Deze en nog 299 vragen over de wetenschap achter alledaagse dingen worden beantwoord in het boek Kunnen krokodillen huilen? dat is geschreven door Paul Heiney. Hebben? Het boek ligt vanaf vandaag in de winkel en is hier online te bestellenPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer KIJK tipt