Wat is de hoogste val die iemand heeft overleefd?

André Kesseler

19-08-2013 16:00:58

Hoogste val - Vesna Vulovic

Ja, je kunt je nek al breken als je van het keukentrapje dondert. Maar sommige mensen overleefden heel wat hogere vallen. Wie is de recordhouder?

Officieel staat het record op naam van de Joegoslavische stewardess Vesna Vulović. Op 25 januari 1972 was ze aan boord van een Douglas DC-9 die van Stockholm naar Belgrado vloog. Het toestel explodeerde boven het huidige Tsjechië en kletterde van 10.160 meter naar beneden. Vulović overleefde de val doordat ze tijdens de ramp in het staartstuk van het toestel was dat in een soort spiraalbeweging naar beneden kwam en op een met sneeuw bedekte helling neerstortte. Ze lag 27 dagen in coma en hield aan de klap een schedelbasisfractuur, drie gebroken ruggenwervels en twee gebroken benen over.

Maar het ‘record’ van Vulović is omstreden. Meteen na de ramp kwam er een telefoontje binnen bij de Zweedse krant Kvällsposten van een man die zei dat hij een Kroatische vrijheidsstrijder was en een bom aan boord van het toestel had geplaatst. Maar daar werden tijdens het onderzoek naar de crash geen aanwijzingen voor gevonden. In 2009 beweerden de Duitse journalist Peter Hornung en zijn Tsjechische collega Pavel Theiner dat de DC-9 niet door een bom maar ‘zeer waarschijnlijk’ per ongeluk door een Tsjecho-Slovaaks jachtvliegtuig was neergeschoten. En niet op 10.000 meter hoogte, maar op slechts 800 meter.

Het Guinness book of records besloot het record van Vulović echter te handhaven, tenzij er meer bewijs zou komen om de claim van de journalisten te staven. Mocht dat ooit zover komen, dan is de Rus Ivan Chisov een kanshebber op de titel. Hij kukelde in 1942 van ongeveer 7000 meter uit zijn neerstortende Iljoesjin-bommenwerper en raakte buiten bewustzijn voordat hij zijn parachute kon openen.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar