Wat maakt 4G sneller dan 3G?

André Kesseler

06-05-2013 13:00:43

4G

1G was voor analoge mobiele telefoons, 2G voor digitale telefoons, en 3G zorgde voor mobiele internetverbinding. En nu is KPN druk bezig met de uitrol van de vierde generatie, die voor supersnel mobiel internet moet zorgen. Maar hoe?

De standaard achter het nieuwe systeem heet voluit 3GPP Long Term Evolution for the Universal Mobile Telecommunications System, kortweg LTE. Belangrijkste verschil tussen een LTE-netwerk en voorgangers als UMTS en EDGE is dat LTE zich alleen maar bezighoudt met data. Het verwerken van gesprekken of tekstberichten laat het over aan traditionele netwerken als CMDA en GSM.

Bovendien gebruikt LTE in tegenstelling tot zijn voorganger twee aparte radioverbindingen: eentje voor de uplink (van het apparaat naar de communicatietoren) en eentje voor de downlink (van de toren naar het apparaat). Dat zorgt voor een efficiënter gebruik van de bandbreedte en daardoor blijft de verbinding, ook op plekken waar een minder sterk signaal beschikbaar is, toch veel sneller.

Tot slot heeft LTE nog een pluspunt. UMTS bouwt, ook voor data, een verbinding op zodat er gegevens verstuurd kunnen worden. Dat kost een beetje tijd en dat merk je vooral als een snelle reactie nodig is; bij online-games bijvoorbeeld. Bij LTE duurt dat opbouwen van een dataverbinding vele malen korter dan bij UMTS.

Volgens KPN zou 4G zo’n tien keer sneller zijn dan 3G. Dat betekent zo’n 12,5 megabyte per seconde als je in de trein of de auto zit en zo’n 125 megabyte per seconde als je stilstaat of aan het wandelen bent.

4G zal in de zomer van 2014 landelijk beschikbaar zijn. Moet je alleen nog even een nieuwe telefoon kopen, want de meeste bestaande toestellen kunnen 4G niet aan.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar info@kijkmagazine.nl!

Beeld: Holger Motzkau 2010, Wikipedia/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar