Dit is waarom water de whiskysmaak verbetert

Laurien Onderwater

18-08-2017 12:50:04

whisky

Veel whiskydrinkers verdunnen de sterke drank een beetje met water. Onderzoekers hebben nu uitgezocht waarom dat de smaak verbetert.

Of je nou een whiskyliefhebber bent of niet, je hebt vast weleens gezien dat iemand met een pipetje een paar druppels water aan zijn scotch toevoegde. Uiteraard zullen daar ook tegenstanders van zijn, maar toch zouden die mensen het ook eens moeten proberen. Want Zweeds onderzoek heeft nu onderzocht waarom het verdunnen van je whisky met water de smaak ten goede komt.

Guaiacol

De onderzoekers gebruikten een computersimulatie om te modelleren hoe de ethanolmoleculen in whisky met water samenwerken. Vervolgens voegden ze het molecuul guaiacol toe, dat de typerende rokerige en bittere smaak geeft aan whisky.

Zo ontdekten de Zweden dat wanneer het alcoholpercentage hoger dan 40 procent was, de guaiacolmoleculen de neiging hadden om beneden in het glas whisky te blijven ‘hangen’ – en niet aan het oppervlak. Maar voegden de wetenschappers water toe aan de whisky, waardoor het alcoholpercentage zakte naar 25 procent, dan dreven die moleculen naar het oppervlak van de sterke drank, en gaven hun rokerige geur beter af.

Dit komt doordat, naarmate water de whisky verdunt, de alcohol beter verspreidt, waardoor meer van de guaiacolmoleculen het oppervlak bereiken.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Soort glas

Toch wijst het onderzoeksteam er wel op dat hun gevonden resultaat afhangt waarin de whisky zich bevindt: een fles, een whiskyglas of een karaf. En natuurlijk is het ook allemaal een kwestie van smaak en daar kan wetenschap niks tegenin brengen.

Bronnen: Scientific Reports, New Scientist

Lees ook:

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes