Weet jij hoe het Apple-logo eruit ziet?

KIJK-redactie

30-03-2015 13:00:02

Kun jij zonder te spieken het Apple-logo tekenen? Waarschijnlijk niet. Onderzoekers lieten 85 studenten dit proberen. Slechts 1 van hen tekende het correct.

Probeer het maar eens, zonder het meteen op te zoeken. Heeft de appel een blaadje of twee? En welke kant staan die op? Aan welke kant is er een hap uit de appel genomen? En is de onderkant van de appel rond of heeft hij een kuiltje? De proefpersonen uit het onderzoek verzonnen allerlei variaties. Klaar? Kijk dan eens of je uit deze lijst het correcte logo kunt identificeren.

De wetenschappers gaven dezelfde opdracht aan 85 studenten. Onder hen waren 52 Apple-gebruikers, 10 pc-gebruikers en 23 studenten die zowel Apple als pc gebruikten. Slechts een van hen slaagde daar in en maar 7 van hen maakten minder dan 3 kleine foutjes. Bovendien wist minder dan de helft van de studenten het correcte logo uit een lijst met net iets andere appeltjes te selecteren.

Maar hoe kan het dat niemand een logo lijkt te kunnen onthouden dat zo simpel is? Volgens de wetenschappers zou het kunnen zijn dat ons brein heeft geleerd om dergelijke specifieke details niet te onthouden. Het is enkel van belang, aldus de onderzoekers, om het te kunnen onderscheiden van andere logo’s. Daarvoor hoeven de details niet precies te worden onthouden.

Vergelijkbare onderzoeken toonden eerder al aan dat de meeste mensen niet weten waar een knalrode brandblusser vlak bij hun kantoor hangt. Mensen hebben daarnaast moeite om een toetsenbord, muntje of verkeersbord te onthouden.

Bronnen: Quarterly Journal of Experimental Psychology, University of California- Los Angeles via EurekAlert!

Beeld: Adam Blake, Meenely Nazarian, Alan Castel/UCLA Psychology



Podcast KIJK en luister via JUKE







Meer Nieuws