Weinig afslankprogramma’s zijn bewezen effectief

Naomi Vreeburg

07-04-2015 11:00:15

Afslankprogramma buikomtrek

Van slechts een paar commerciële diëten is bewezen dat ze ook nog effectief zijn na een jaar.

Als je wanhopig bent om kilo’s kwijt te raken, zwicht je wellicht gemakkelijk voor de reclames van betaalde afslankprogramma’s. Maar werken deze methodes eigenlijk wel? Volgens onderzoekers van de John Hopkins Universiteit zijn er maar weinig programma’s die bewezen effectief zijn voor een periode langer dan een jaar.

Weightwatchers

Kimberly Gudzune en haar onderzoeksteam spitten 4200 studies door. 39 hiervan waren opgezet volgens de standaard om te meten of een programma werkt. Hieruit bleek dat van slechts twee afslankprogramma’s kon worden aangetoond dat de deelnemers in een jaar meer gewicht verloren dan de mensen die een eigen dieet volgden.

En welke twee waren dat dan wel? Weightwatchers (ook bekend in Nederland) en Jenny Craig. De eerste is een dieetprogramma dat bestaat uit een soort puntensysteem, waarbij elk onderdeel van de maaltijd een aantal punten bevat. De deelnemers komen geregeld samen om elkaar te steunen in de strijd tegen de kilo’s. Bij Jenny Craig krijg je etenswaren van de gelijknamige organisatie mee en spreek je regelmatig een op een met een voedingsadviseur.

Het in contact blijven met medekandidaten of een adviseur is de grote kracht achter succesvolle afslankprogramma’s, melden de wetenschappers in hun onderzoek. Deze diëten zijn meer gestructureerd en dit zou helpen op de langere termijn.

Huisartsen

Weightwatchers en Jenny Craig behoren tot de drie meest verkochte afslankprogramma’s in Amerika. Nutrisystem, waarbij eten naar je toe wordt gestuurd en je online of telefonisch contact kunt krijgen met een adviseur, hoort hier ook bij. “Nutrisystem lijkt de eerste drie maanden veelbelovend”, mailt Gudzune. “Maar er was geen lange-termijn-studie voor dit afslankprogramma.”

De onderzoekers hopen met hun resultaten huisartsen te bereiken. Zij hebben soms geen idee welke diëten zij hun patiënten aan kunnen raden. Wellicht worden ze nog iets wijzer van dit onderzoek.

Bronnen: Annals of Internal Medicine, John Hopkins University via EurekAlert!Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws