Welk formaat voorwerp kun je maximaal inslikken?

KIJK-redactie

25-08-2014 09:00:32

Pennen, bestek, tandenborstels en sieraden: mensen slikken de raarste dingen in. Maar welk formaat voorwerp kun je maximaal inslikken en weer uitpoepen? 

Kleine voorwerpen komen er meestal via de normale route weer uit, maar wanneer moet je je ongerust gaan maken? Voor ouders geldt het advies om aan de bel te trekken als hun kind iets heeft ingeslikt dat “langer is dan 5 centimeter of een diameter heeft van meer dan 2 centimeter”. Voorwerpen met die afmetingen komen namelijk vast te zitten in het spijsverteringskanaal.

De belangrijkste obstakels zijn het keelgat, het middelste deel van de slokdarm, de in- en uitgang van de maag en de overgang tussen de dunne en dikke darm (allemaal met een diameter van 2 tot 2,5 centimeter). Voorwerpen langer dan 10 centimeter kunnen net voorbij de maag komen, maar blijven dan steken in de twaalfvingerige darm.

Overigens is 2 bij 2 bij 5 centimeter de gemiddelde grootte van de pakketjes waarin bolletjesslikkers (zie de röntgenfoto) hun ‘goederen’ over de grens brengen…

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]!

Tekst: Christa Broekhuizen

Beeld: Federal brazilian police/HOPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws