Wetenschap lost Picasso-mysterie op

KIJK-redactie

08-02-2013 16:00:15

Picasso is een van de grootste kunstenaars aller tijden, vooral bekend om zijn eigenzinnige schilderstijl. Maar tot nu toe wist niemand zeker welke verf hij gebruikte voor zijn meesterwerken.

Om dit mysterie op te lossen, werkten kunsthistorici van het Art Institute of Chicago samen met wetenschappers van het Argonne National Laboratory. Via veilingsite eBay kochten ze verfmonsters van meerdere werken van Picasso. Uit deze monsters bleek dat de chemische samenstelling hetzelfde is als van de eerste commerciële muurverf: Ripolin.

Waarom nu pas?

Wetenschappers en kunstliefhebbers dachten al tijden dat de Spaanse schilder deze verf gebruikte, maar bewijs ontbrak en de discussie bleef bestaan. Eerdere onderzoeken hadden namelijk niet de juiste apparatuur om de verf te analyseren. Om voorgoed het pleit te beslechten, gebruikten deze wetenschappers de zogenoemde hard X-ray nanoprobe. Met dit unieke röntgenstralinginstrument konden ze veel dieper inzoomen op de verflagen, om zo eindelijk de chemische samenstelling te ontrafelen.

Picasso liet dus zoals verwacht de veelgebruikte olieverf links liggen en greep naar simpele muurverf. Deze verf droogt veel sneller op en laat geen penseelstrepen achter, waardoor je er heel andere structuren mee kunt maken.

Bronnen: Applied Physics A: Materials Science & Processing, Argonne National Laboratory

Beeld: Twice24/CC BY-SA 3.0Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws