Wetenschappers doen plasproeven

André Kesseler

08-11-2013 13:00:42

Als man krijg je wel eens op je lazer vanwege spetters rond de toiletpot. Gelukkig is er onderzoek naar gedaan.

Todd Truscott en Randy Hurd van de Amerikaanse Brigham Young University namen de taak op zich. Het gespetter wordt veroorzaakt door de zogenoemde Plateau-Rayleigh-instabiliteit die ervoor zorgt dat keurige stroompjes vloeistof in druppels uiteenvallen. Dat gebeurt in dit geval op zo ongeveer 15 centimeter van het einde van de plasbuis. Dus tegen de tijd dat de plas in de pot klettert, is de urinestroom al uiteengevallen en dat verergert het gespetter.

Duh!

De uitkomsten van het onderzoek zijn verder niet zo erg verrassend. Volgens de onderzoekers kun je als man het beste gaan zitten (well, duh!). Wil je dat niet – want we zijn grutverrdulleme niet voor niets kerels geworden – dan is het volgens ‘de geleerden’ het beste om zowel bij een plonspot (een zogenoemde diepspoeler) als bij een vlakspoeler (met een plateautje waar de keutel op blijft liggen) tegen het porselein te plassen. Het liefst onder een zo schuin mogelijke hoek. Maar als ervaringsdeskundigen wisten we dat natuurlijk al lang.

Check nog wel even de fraaie high-speed-beelden die Truscott en Hurd tijdens hun onderzoek maakten:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bron: Popular SciencePodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws