Wetenschapsevents najaar 2013 op een rijtje

kijkmagazine

30 August 2013 13:00

Icarus at the Edge of Time

Pak je agenda er maar even bij, want er zijn de nodige wetenschapsevenementen op komst. Een greep uit het aanbod.

– Op 14 september viert Leiden vanaf 20.00 uur de Nacht van Kunst & Kennis. Tijdens dit evenement wordt “wetenschap op een kunstige manier gepopulariseerd”, terwijl “de kunsten worden geïnspireerd door de wetenschap”. Dat leidt tot een over de stad verspreid programma van experimenten, theatervoorstellingen, nachtcolleges, muziekoptredens en meer. Een van de activiteiten is de Nederlandse Ig Nobel Night, die wordt gehouden in de Stadsgehoorzaal. Kaarten kosten 10 euro en zijn online te bestellen.

– In het weekend van 14 en 15 september vindt bovendien de Open Monumentendag van 2013 plaats, met als thema Macht & Pracht. Dit houdt in dat in heel Nederland meer dan vierduizend monumenten gratis toegankelijk zullen zijn.

– Op 4 oktober vindt, als opmaat richting een Nederlandse editie van het World Science Festival, in het Muziekgebouw aan ’t IJ de Nederlandse première plaats van Icarus at the edge of time. Ondersteund door animaties en muziek van Philip Glass, uitgevoerd door het Metropole Orkest, vertelt Job Cohen tijdens deze voorstelling het verhaal van een jongen die naar een zwart gat reist. Kaarten bestellen kan via deze pagina.

– Meer kosmologie is er op 5 oktober. Dan wordt van 16.00 tot 17.30 uur in de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam een paneldiscussie gehouden met als thema ‘Het heelal verklaard? Plancks perfecte echo van de oerknal’. De discussie gaat over de waarnemingen die de Planck-satelliet heeft gedaan aan de kosmische achtergrondstraling (het oudste licht van ons heelal, dat zo’n 380.000 jaar na de oerknal ontstond). Het panel bestaat uit Planck-wetenschapper Marco Bersanelli, astrodeeltjesfysicus Gianfranco Bertone, de Nederlandse theoretisch natuurkundige Erik Verlinde (zie dit KIJK-artikel) en zijn Amerikaanse collega Brian Greene (die overigens ook het verhaal Icarus at the edge of time schreef, waarop de voorstelling van 4 oktober is gebaseerd). Hier kun je meer info vinden en kaarten bestellen.

– Op 5 en 6 oktober is er nog veel meer te beleven, verspreid over het land, want dan wordt het Weekend van de Wetenschap gehouden. In het kader van dit evenement openen allerlei musea, (onderzoeks)instellingen, universiteiten, bedrijven en andere organisaties hun deuren voor het grote publiek.

– Op 5 oktober is het bovendien de Dag van de Chemie. Die houdt in dat allerlei locaties met een scheikundige achtergrond bezoekers verwelkomen. Daarbij moet je niet alleen denken aan universiteiten en laboratoria, maar ook allerlei bedrijven – waar je bijvoorbeeld kunt zien hoe tandpasta of energiedrank wordt gemaakt. Ook is er aandacht voor wat deze bedrijven aan veiligheid doen en wat de carrièremogelijkheden zijn.

– Een paar weken later wordt in Amsterdam op 2 november de Museumnacht gehouden. Tijdens dit evenement, dat van 19.00 tot 2.00 uur duurt, kun je bij vijftig musea in de hoofdstad terecht voor een avondvullend programma. Vanaf 2 oktober is het programma beschikbaar op deze site en zijn er kaarten te bestellen.

Last but not least zijn op 12 september en 2 oktober de eerste twee try-outs van ons eigen nieuwe evenement, KIJK Live! in de Meet and Workspace van de Beurs van Berlage in Amsterdam. Inloop vanaf 19.30 uur, het officiële programma begint om 20.00 uur. Over de editie van 12 september kun je hier meer lezen; opgeven kan via de site Meet-up. Over de editie van 2 oktober zijn nog geen details bekend, maar je kunt je er wel al voor inschrijven.

Kortom: genoeg mogelijke uitjes op wetenschapsgebied, de komende maanden!


Meer Nieuws