Whiskyglas voor in de ruimte gemaakt

Naomi Vreeburg

08-09-2015 16:00:11

Een Schots bedrijf heeft een speciaal glas ontworpen voor mensen die in de ruimte whisky willen drinken.

Sinds een aantal jaren wordt er whisky gerijpt in het ISS. Maar deze alcoholische versnapering uit een normaal glas drinken, is er in de ruimte niet bij. De druppels vliegen door de gewichtloosheid alle kanten op. Het Schotse whiskymerk Ballantine’s heeft daarom een glas op de markt gebracht waarmee astronauten hun drankje op een fancy manier achterover kunnen gooien.

Koud mondstukje

Het glas komt uit de 3D-printer gerold en bestaat uit goud en plastic. Nu horen we je denken: plastic? Dat drinkt toch niet fijn? Nee. En daarom hebben de Schotten een koud mondstukje toegevoegd, om het gevoel van een glazen whiskyglas te realiseren. Verder is het glas uitgerust met een spiraalvormig patroon. In combinatie met het goud zorgt dit patroon voor oppervlaktespanning waardoor de whisky op de bodem blijft en niet gaat rondzweven.

Maar allereerst moet de drank natuurlijk nog in het glas terechtkomen. Dit kan met een ventiel dat vloeistof maar in één richting doorlaat. De whisky kan hier met een speciaal tuitje doorheen worden gepompt en stroomt niet terug. Als je vervolgens een nipje neemt, kruipt de drank door capillaire werking omhoog.

Experimenten

Het glas is getest in de ZARM Drop Tower te Duitsland, een ruimte waarin gewichtsloosheid wordt gesimuleerd. Uit de experimenten blijkt het glas prima te werken. Het creëert de nodige oppervlaktespanning, zoals je in onderstaand filmpje kunt zien:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Gizmodo, WiredPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes