Witste verf reflecteert bijna al het licht

Karlijn Klei

16 April 2021 15:00

verf

De ultrawitte verf, die slechts 1,9 procent van het invallende licht absorbeert, zou gebruikt kunnen worden om panden mee te koelen.

De kans is groot dat je weleens van Vantablack gehoord hebt. Het pigment is zó zwart dat het maar liefst 99,965 procent van het invallende licht absorbeert. Nu lijkt er een bijna net zo indrukwekkende tegenhanger gevonden te zijn. Toegegeven, de nieuwe witte verf reflecteert nog niet zo’n hoog percentage licht als Vantablack absorbeert, maar met 98,1 procent is de verf ‘spierwit’ noemen een understatement.

Lees ook:

Wit, witter, witst

De nieuwe verf reflecteert met 98,1 procent nóg meer licht dan de voorganger die dezelfde onderzoekers afgelopen oktober presenteerden. Die ultrawitte verf, met kerningrediënt calciumcarbonaat (CaCO3), reflecteerde 95,5 procent van het invallende licht.

De extra reflectie heeft de nieuwe stof te danken aan de vervanging van het mineraal met bariumsulfaat (BaSO4). Hoe hoger de concentratie bariumsulfaat, hoe meer licht er weerkaatst wordt en hoe witter het product. Bariumsulfaat wordt al gebruikt als pigment in onder meer papier en cosmetica.

Deeltjesgrootte

Niet alleen de hoge concentratie, maar vooral de grootte van de bariumsulfaatdeeltjes maken de verf zo wit. Of eigenlijk: de grote verscheidenheid aan deeltjes van verschillende afmetingen. Hoeveel licht een deeltje weerkaatst, hangt namelijk af van zijn grootte. En hoe meer verschillende deeltjes er in de verf zitten, hoe breder het lichtspectrum dat gereflecteerd wordt.

Verkoelen

De onderzoekers maakten de verf niet omdat ze ontevreden zijn met de kleur van hun muren thuis. Zij zien potentie in het extreem reflecterende spul om er onder meer panden mee toe koelen. Als meer licht wordt gereflecteerd, blijft er immers minder ‘over’ om te absorberen als hitte.

Met infraroodcamera’s brachten de onderzoekers die verkoelende werking van de verf in beeld. Overdag, onder de felle middagzon hield, de verf het bedekte oppervlak 4,5 graden Celsius koeler dan de omgevingstemperatuur. ’s Nachts was dat 10,5 graden koeler.

Witte daken?

Wellicht, zo schrijven de onderzoekers, kan een lik van de verf op onze woningen in de toekomst de energievretende airco’s vervangen. Het team stipt zelfs even de mogelijkheid aan de opwarming van de aarde met de verf tegen te kunnen gaan. Het spierwitte oppervlak kaatst immers een groot deel van de invallende zonnestralen terug de ruimte in.

Dat klinkt leuk, maar dakoppervlak hebben we daarvoor niet genoeg, zo is hier te lezen. We komen niet eens in de buurt. Willen we de opwarming tegengaan, dan moeten we het echt zoeken in minder broeikasgassen.

Bronnen: ASC Applied Materials & Interfaces, Perdue University via phys.org, New Atlas

Beeld: Purdue University/Joseph People

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws