Helpen witte daken tegen het broeikaseffect?

KIJK-redactie

09 March 2020 10:59

witte daken

Witte daken reflecteren de invallende zonnestraling voor een groot deel. Helpt dit om de aardopwarming tegen te gaan?

Maartje van Bellen vraagt zich af of we de opwarming van de aarde kunnen tegenhouden door onze daken wit te verven. Dat is op zich een leuk idee, en het helpt natuurlijk ook echt. Immers, de invallende zonnestraling wordt dan grotendeels teruggekaatst de ruimte in, en de aarde zal dus koeler blijven. De hamvraag is: helpt dat voldoende om de opwarming te stoppen?

Lees ook: Koel je af door te wapperen met een waaier?

150 miljard daken

Hoeveel daken hebben we nodig om de aarde bijvoorbeeld één graad koeler te houden? We gaan er voor het gemak van uit dat alle huidige daken zo goed als zwart zijn (en dus alle invallende straling absorberen) en dat we die daken fel wit maken (zodat ze alle straling reflecteren). Als we uitrekenen hoeveel daken van 50 vierkante meter we in dit optimistische scenario nodig hebben, blijken dat er zo’n 150 miljard te zijn. Dat is twintig keer zoveel daken als er mensen zijn op aarde. Dus hoe leuk het idee ook klinkt, het is helaas kansloos doordat het beschikbare oppervlak te klein is.

De conclusie is dat witte daken te weinig oppervlak hebben. Willen we de opwarming tegengaan, dan moeten we het echt zoeken in minder broeikasgassen.

Deze vraag kon je vinden in KIJK 8/2019.

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]

Tekst: Jo Hermans

Beeld: Shutterstock

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer KIJK antwoordt