Wordt Asgardia de eerste natie in de ruimte?

KIJK-redactie

13-10-2016 16:00:33

Asgardia

De aarde begint steeds voller te raken, dus vindt een groep wetenschappers dat het tijd wordt voor een natie in de ruimte.

Ruimtevaartexperts uit verschillende landen hebben de handen in één geslagen om de eerste natie in de ruimte op te richten. En die experts zijn niet de minsten. Zo is het project opgericht door Igor Ashurbeyli, voorzitter bij UNESCO’s ruimtewetenschapscomité. De groep wordt daarnaast aangevuld door onder andere David Alexander, de directeur van Rice University’s Space Institute. Maar ondanks al deze knappe koppen blijven de plannen erg vaag.

Meer vragen dan antwoorden

Tijdens een persconferentie in Parijs, werd het idee globaal gepresenteerd. Asgardia, een naam die is geïnspireerd op Noorse mythologie, moet een woon- en werkplek worden waar mensen hun eigen wetten en regels hebben. Op die manier moet de ruimte een democratische omgeving worden.

Om dat te bereiken, hebben de wetenschappers een gefaseerd plan opgesteld. Zo willen ze in het najaar van 2017 een satelliet lanceren, gevolgd door een permanent ruimtestation dat hier kan worden aangekoppeld. Vragen over de functie van de satelliet, een tijdschema en het financieren van het hele plan kregen echter geen gehoor, waardoor er meer vragen dan antwoorden overblijven.

Asgardia

Oprichter Igor Ashurbeyli wilde tijdens de presentatie niet dieper ingaan op de details

Onwaarschijnlijk

Vooralsnog lijkt het plan van Asgardia erg onwaarschijnlijk. Alleen al financieel gezien staat de groep voor een enorme uitdaging. Het lanceren van een satelliet komt neer op tientallen miljoenen euro’s. Het maken van een leefbaar ruimtestation komt daar nog eens boven op. Zo kostte het bouwen van het ISS een kleine honderd miljard dollar, naast de inzet van achttien verschillende naties.

Daarnaast moet de groep honderdduizend inschrijvingen hebben om een verzoek in te kunnen dienen bij de Verenigde Naties om officieel erkent te worden. Een natie hoeft niet verbonden te zijn een aan land, maar de kans om te worden ‘goedgekeurd’ is wel extreem klein. Daar is namelijk een meerderheid in de VN voor nodig.

Toch hoopt Asgardia via hun website genoeg mensen te werven die zich als burger willen inschrijven. Dat kan gewoon naast je huidige burgerschap.

Ruime wetten

Mocht de VN er voor kiezen om Asgardia als natie te erkennen, dan is het team er nog niet. Alhoewel het vormen van een natie in de ruimte op zichzelf mogelijk is, wordt het problematisch als ze een territorium willen gaan opeisen. Dit is namelijk bij wet verboden.

Ruimtejurist Frans von der Dunk acht de kans dat Asgardia binnenkort werkelijkheid wordt erg klein. Aan Popular Science verteld hij: “dit kan de aanleiding zijn voor een echte natie in de ruimte over vijftig jaar, maar dit gebeurt niet tijdens een nachtje slapen. Zelfs niet eens in de komende tien of twintig jaar.”

Ram Jakhu, de directeur van het Institute of Air and Spacelaw verbonden aan McGill University en projectmedewerker van Asgardia, ziet het zelf zonniger in en zou een plaats aan boord van de toekomstige Space Station niet afwijzen. “Het is minder gevaarlijk dan naar Mars gaan. Bovendien kan je makkelijker terug naar aarde als het je niet bevalt.”

Bronnen: Asgardia, Room, Popular Science, Science AlertPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar