Wordt Super Ball Robot de nieuwe Marsverkenner?

André Kesseler

28-02-2014 16:00:08

Begrijp ons niet verkeerd. Curiosity, die op dit moment Mars verkent, is een heel indrukwekkend apparaat. Maar de rover is niet erg snel. Sinds de landing in augustus 2012 heeft hij iets meer dan 5 kilometer afgelegd. En dus werkt de NASA al een tijd aan nieuwe robots.

Eén van de manieren om snel grote stukken planeet te kunnen bestrijken, is de Super Ball Robot. Hij ziet er met zijn constructie van draden en dunne buizen niet zo heel stevig uit, maar dat valt mee. Terwijl de robot over de oppervlakte rolt, worden de krachten die erop worden uitgeoefend namelijk heel gelijkmatig verdeeld.

In tegenstelling tot andere rollende verkenners wordt de Super Ball Robot niet door de wind voortgestuwd, maar door zes motoren. Die trekken op het juiste moment aan de verschillende kabels, waardoor de constructie wordt vervormd en de bal gaat rollen. En op die manier kan hij in iets meer dan een halve minuut een gebied verkennen waar Curiosity een hele dag over doet.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Toch gaat het nog wel een jaartje of tien duren voordat de eerste Ballbot de ruimte in kan. Er gaat vooral veel tijd zitten in het ontwikkelen van het systeem waarmee de robot zich ook op miljoenen kilometers afstand geheel autonoom kan voortbewegen. Maar: leuk idee.

Bronnen: NASAWired

Beeld: NASAPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws