Zelfgekozen dieet verhoogt succeskans niet

MtB

16-06-2015 16:00:08

Wanneer je zelf een dieet kiest, wil dat nog niet zeggen dat je het ook beter volhoudt.

Je bent vaak het meest gemotiveerd wanneer je iets doet waar je zelf voor kiest. Wetenschappers dachten dat dit ook opging voor het volhouden van een dieet: wanneer je uit jezelf een bepaald voedingspatroon gaat volgen, houd je dit beter vol. In Amerikaans onderzoek is echter aangetoond dat dit niet het geval is.

Verwachting

Aan de studie deden in totaal 207 proefpersonen mee die werden verdeeld in twee groepen. In de ene groep mochten proefpersonen kiezen of zij een dieet wilden volgen met weinig vetten en minder calorieën of eentje met weinig koolhydraten zonder verdere beperkingen. De andere groep kreeg één van deze twee opgelegd door een arts.

Tegen de verwachting van de wetenschappers in, verloren de personen die zelf hadden gekozen voor een dieet minder gewicht. Daarnaast moesten proefpersonen aangeven hoe goed ze het konden volhouden en dit was ook minder voor de groep die keuze had. De mensen in de groep zonder keuze verloren gemiddeld 1,1 kilogram meer. Dit verschil is niet groot genoeg om te zeggen dat deze methode beter werkt. Het laat alleen duidelijk zien dat een zelfgekozen dieet niet perse zorgt voor meer gewichtsverlies.

Lekker eten

Een mogelijk verklaring is dat wanneer mensen mogen kiezen voor een dieet, ze dan vaak gaan voor het programma waarin ze nog de meeste producten kunnen eten die ze lekker vinden. Het kan voor hen dan lastig zijn om hier minder van te eten, waardoor het gewichtsverlies langzamer gaat.

De wetenschappers willen dat er wordt gekeken naar andere manieren dan de voorkeur van mensen om een dieet zo effectief mogelijk te laten zijn. Zij denken dat het daarom slim is om een afvalmethode af te stemmen op het metabolisme of de genen van de patiënt.

Bronnen: Annals of Internal Medicine, American College of Physicians via EurekAlert!

Beeld: Alan CleaverPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar