Zelfhelend plastic ontwikkeld

André Kesseler

19-09-2013 13:00:38

Plastic is prachtig mooi spul, maar soms nogal breekbaar. Gelukkig hebben Spaanse wetenschappers een kunststof ontwikkeld die zichzelf repareert.

Ze noemen het materiaal Terminator, naar de uit een exotisch en zelfreparerend metaal gemaakte T-1000-robot uit de film Terminator 2: Judgment Day.  ‘Ze’ zijn wetenschappers van het IK4-CIDETEC (het centrum voor elektrochemische technologieën) in San Sebastian.

Om te laten zien dat het nieuwe plastic werkt, wordt het staafje doormidden gesneden en vervolgens twee uur lang tegen elkaar gedrukt. Daarna is het weer zo goed als nieuw.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Het opmerkelijke resultaat is volgens de onderzoekers het gevolg van “een metathesereactie van aromatische disulfides die bij kamertemperatuur tot regeneratie komen.” In ‘gewone mensentaal’: het polyurethaan gedraagt zich zo ongeveer als klittenband en vormt op het snijvlak spontaan nieuwe verbindingen. En die zorgen ervoor dat de kunststof weer 97 van de oorspronkelijke sterkte krijgt.

Omdat het materiaal erg lijkt op de plastics die nu al in veel (industriële) producten worden gebruikt, kan het volgens het CIDETEC vrij snel in allerlei productieprocessen worden ingevoerd. Dus de zelfhelende bril of autobumper komt eraan.

Bronnen: IK4-CIDETEC, Discover Newsibtimes

Beeld: IK4-CIDETECPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws