Zelfs robotische trash-talk kan zeer doen

Karlijn Klei

25-11-2019 15:59:26

Met de juiste beledigingen zou zelfs een robot, leeg van menselijke gevoelens en kwade bedoelingen, heel goed in staat zijn ons te kwetsen.

Een flinke belediging kan er goed inhakken. Maar als de trash-talk afkomstig is van een robot die, zonder zijn eigen bewustzijn of gevoelens, enkel reproduceert wat er in zijn programma staat, zal het toch wel meevallen? Dat valt tegen, stelden onderzoekers van de Carnegie Mellon-universiteit tijdens de laatste IEEE-conferentie. Bitse opmerkingen uit de mond van humanoïde robot Pepper bleken wel degelijk hard aan te komen.

Lees ook:

Ontmoedigende woorden

De onderzoekers testten het effect van robotische trash-talk op een groep van 40 proefpersonen. Zij schoven aan om elk in totaal 35 keer een potje van het spel Bewakers en Schatten (Engels: Guards and Treasures) te spelen. Hun tegenstander: humanoïde robot Pepper.

“Ik moet zeggen dat je een vreselijke speler bent”, was een van sneers die Pepper voor de deelnemers klaar had. Hoewel qua belediging relatief aan de milde kant, hadden de honende opmerkingen wel degelijk een ontmoedigend effect op de spelers. En ook al werden de tegenstanders per potje beter, scoorden degenen onderhevig aan Peppers bitse woorden minder goed dan hun geprezen tegenhangers.

Omgang

Hoewel het hier om een kleinschalige studie gaat, dat aangevuld moet worden met verder onderzoek, zetten de resultaten wel tot nadenken. In een wereld waarbij robots een steeds grotere rol krijgen, en mens-robot-interacties verre van zeldzaam zijn, is het immers goed om te weten hoe men omgaat met bots als Pepper.

In de toekomst wil het team kijken of ook robotische non-verbale communicatie eenzelfde effect heeft. Ik kan me er wel wat bij voorstellen: Pepper die met haar robotoogjes rolt, of doet alsof ze in slaap valt omdat je zó langzaam bent, passive-aggressive much?

Bronnen: IEEE International Conference on Robot & Human Interactive Communication, Carnegie Mellon University

Beeld: Carnegie Mellon University

KIJK 12-2019Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJKPodcast KIJK en luister via JUKE


Meer Nieuws