Zelfs robots kunnen ons opwinden

Laurien Onderwater

07-04-2016 09:00:12

Robots winden op

Kennelijk kunnen niet alleen mensen, maar ook robots een vuur in ons aanwakkeren.

Wanneer je de billen van je partner aanraakt, kan dat sterke gevoelens oproepen. Maar kunnen ook robots deze emotionele reacties ontlokken bij mensen? Dat vroegen onderzoekers van de Universiteit van Stanford zich af. Ze testten een groep van tien personen en kwamen tot een verrassende ontdekking.

Potje verleiden

De deelnemers werden in een kamertje achter een bureau geplaatst waarop een Nao-robot zat. De geslachtloze robot was geprogrammeerd om opdrachten te geven als “raak mijn billen aan” en “wijs nu naar mijn ogen”. Wanneer de proefpersonen dit hadden gedaan, benoemde de robot nog eens het specifieke lichaamsdeel.

Om de emotionele reacties te peilen, hadden de proefpersonen een sensor om de vinger van hun niet-dominante hand. Deze sensor mat de huidgeleiding – ofwel de transpiratie in de vingertop – en de reactietijd; beide een maatstaf voor opwinding.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Robotbillen

De onderzoekers kwamen erachter dat wanneer de deelnemers de billen van de robot moesten aanraken ze een tikkeltje opgewonden werden. Ook twijfelden de proefpersonen langer wanneer hen werd gevraagd aan het achterste van de robot te zitten. Deze reacties werden niet gevonden bij de handen of de nek of wanneer lichaamsdelen alleen hoefden te worden aangewezen.

Kunnen robots in de toekomst dan ook menselijke partners vervangen? “Het is mogelijk, maar daar durf ik verder niet op in te gaan”, vertelt onderzoeker Jamy Li. “Wel kunnen ontwikkelaars robots maken met touch sensors op verschillende lichaamsdelen om de relatie tussen mens en robot zo comfortabel mogelijk te maken.”

Lees hier over een Chinese uitvinder die een Scarlett Johansson-robot heeft gemaakt.

Bronnen: Stanford University via EurekAlert!, The Guardian

Beeld: Jamy LiPodcast KIJK en luister via JUKEMeer Filmpjes

NIEUW!

De nieuwste editie van KIJK is nu verkrijgbaar