Ziekte te ontdekken met één druppel bloed

KIJK-redactie

26 June 2013 16:00

Bloed

Geen gedoe meer met buisjes bloed. Met een uitvinding van Amerikaanse onderzoekers is één druppel genoeg om ziektes te ontdekken.

Goed nieuws voor mensen die al flauwvallen bij de gedachte aan een naald in hun onderarm: een apparaatje dat in een druppel bloed een ziekte op kan sporen, is in de maak. Dit ‘lab-op-een-chip’ gebruikt een speciale techniek om uit een kleine hoeveelheid vloeistof informatie over gezonde en zieke cellen te halen.

Op de chip van het Amerikaanse onderzoeksteam zitten – jawel, daar hebben we ze weer – koolstof nanobuisjes. De minuscule buisjes zitten vast aan elektroden en vormen samen een sensor die de elektrische eigenschappen van cellen kan meten. Zieke cellen hebben namelijk een veranderde elektrische lading.

Legersubsidie

Informatie halen uit een druppel bloed is al dagelijkse kost voor diabetespatiënten, die hun bloedsuikergehalte meten met een vingerprikje. Ziektes in cellen opsporen lukt met zo’n prikje niet; daarvoor moet een grotere hoeveelheid bloed worden onderzocht in het laboratorium. De nieuwe sensor kan de arts echter wel genoeg vertellen over de complete cellen in de druppel.

Lab-op-een-chip

Het apparaatje, hiernaast te zien, kan op dit moment bepalen of er überhaupt cellen in de testvloeistof zitten, en het kan drie verschillende celtypen onderscheiden. De Amerikanen hopen dat de chip in de toekomst ook virussen, bacteriën en misschien zelfs kankercellen op kan sporen. Hun zoektocht, oorspronkelijk gesubsidieerd door het leger om biologische wapens te identificeren, heeft dus voorlopig nog wel wat uitdagende targets.

Bronnen: Biosensors and Bioelectronics, New Jersey Institute of Technology via EurekAlert!

Beeld: Ollie Crafoord/CC BY 2.0, NJIT










Meer Nieuws