Ziekteverwekkers kunnen dagen overleven op instrument

kijkmagazine

17 May 2011 16:00

Kijk uit als je iemand anders’ fluit in je mond stopt. Daar zou je namelijk behoorlijk ziek van kunnen worden.

Uit een nieuw Amerikaans onderzoek, verricht op twintig blaasinstrumenten, blijkt dat ziekteverwekkers tot enkele dagen op en in fluiten, saxofoons en klarinetten kunnen overleven. Daarnaast brachten wetenschappers onder meer (gedeactiveerde) tuberculosebacteriën aan op een klarinet, waarna ze het bespelen van het instrument simuleerden met een pomp. De eencelligen bleken daarbij tot dertien dagen in leven te blijven.

Klinkt misschien niet heel verrassend; bacteriën vind je overal, dus ook op je fluit. Maar volgens onderzoeksleider Stuart Levy is er bar weinig onderzoek gedaan naar het verband tussen bacteriën op muziekinstrumenten en de kans op ziektes. En dat terwijl het onderwerp best relevant te noemen is: in veel scholen delen kinderen tijdens de muziekles instrumenten, wat dus nare gevolgen voor hun gezondheid kan hebben.

Het eerste advies van Levy laat zich raden: geef iedere leerling een eigen instrument – maar goed, dat zal niet elke school willen of kunnen bekostigen. Het alternatief is het instrument steeds uit elkaar halen en goed reinigen met desinfecterende middelen. Schoonmaakdoekjes en dergelijke moeten bovendien na gebruik even in de magnetron om de groei van ziektekiemen te beperken.

Bronnen: Tufts University


Meer Nieuws