Draag je zonnebril en wek energie op

Laurien Onderwater

03-08-2017 13:00:29

zonnebril

Het klinkt ideaal: met je zonnebril op lekker van de warme zonnestralen genieten en tegelijkertijd elektriciteit genereren.

“Op welke manier kunnen we de meeste zonne-energie halen uit voorwerpen?” Deze vraag stellen veel onderzoekers zichzelf, want zonnepanelen zijn al lang niet meer de enige manier om schone(re) energie op te wekken. Een zonnecel in je telefoon verwerken, is een slimme zet, maar dan moet je wel de hele dag dat ding in je handen houden.

Onderzoekers van het Duitse Karlsruhe Institute komen met een ander idee. Zij ontwierpen een zonnebril die elektriciteit kan genereren met behulp van geïntegreerde zonnecellen. Deze cellen zitten verwerkt in de lenzen van de bril.

Zonnecelbril

Voor de ‘zonnecelbril’ kozen de Duitsers voor organische cellen in plaats van siliconen, aangezien deze transparant, flexibel en lichtgewicht zijn. Ideaal dus om te verwerken in een bril. In de pootjes is plaats gemaakt voor twee sensors, een microprocessor en twee displays. Op de kleine schermpjes wordt in staafgrafieken weergegeven wat de lichtintensiteit en de omgevingstemperatuur is.

Lux(e)

De zonnebril wekt niet alleen elektriciteit op als de zon fel schijnt, maar ook bij 500 Lux wat overeenkomt met de lichtsterkte binnen – op kantoor bijvoorbeeld. Dan genereert elke lens 200 milliwatt elektriciteit. Klinkt heel weinig, maar daarmee kun je al kleine apparaten als een stappenteller of gehoorapparaat voorzien van stroom.

Maar de onderzoekers zien niet alleen mogelijkheden in (zonne)brillen, de organische zonnecellen kunnen ook in ramen worden verwerkt van bijvoorbeeld kantoorgebouwen. Daar kan het veel elektriciteit opwekken. Ideaal!

Bronnen: Energy Technology, Karlsruhe Institute of Technology, New Atlas

Beeld: Karlsruhe Institute of Technology

Lees ook:

KIJK 8/2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer (geen verzendkosten). Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis