Zonnecel is vijftig keer dunner dan mensenhaar

KIJK-redactie

22 June 2016 17:00

zonnecel

Wetenschappers hebben een ultradunne zonnecel ontwikkeld; hij heeft een dikte van 1 micrometer.  

Steeds vaker prijken er zonnepanelen op onze daken. Maar mogelijk dragen we de fotovoltaïsche cellen op een dag altijd bij ons. Wetenschappers hebben namelijk een uiterst dunne en flexibele zonnecel ontworpen, die onze draagbare apparaten in de toekomst zouden kunnen voorzien van stroom.

Mensenhaar

De cellen, gemaakt door ingenieurs uit Zuid-Korea, hebben een dikte van slechts 1 micrometer. Dit is veel dunner dan een gemiddeld menselijk haar, die doorgaans een dikte hebben van ongeveer 50 micrometer. Daarmee zijn ze vijftig keren dunner dan cellen in standaard zonnepanelen.

Bovendien zijn de kleine zonaanbidders uiterst flexibel. De cellen zijn zo buigbaar dat ze eenvoudig rond een potlood kunnen worden gewikkeld. Ook dunnere objecten zijn geen probleem; op bovenstaande afbeelding is de nieuwe zonnecel gevouwen om een glasplaatje van 1 millimeter dik.

De onderzoekers maakten bij de ontwikkeling gebruik van een nieuwe techniek, dat etching wordt genoemd. Hierbij worden de zonnecellen gemaakt met behulp van een halfgeleider, galliumarsenide. Vervolgens passen de onderzoekers geen lijm toe, omdat dit de zonnecellen dikker zou maken. In plaats daarvan worden de cellen koud op een elektrode gelast.

Zonnecel op je bril

Mogelijk worden onze persoonlijke elektrische apparaten, zoals fitnessarmbandjes of smartglasses, in de toekomst uitgerust met deze ultradunne zonnecellen. De flexibiliteit maakt het zelfs mogelijk dat de cellen ooit worden verwerkt in onze kleding. Nog meer reden om de zon op te zoeken dus.

Bronnen: Applied Physics Letters, The Independent


Meer Nieuws