Zweed bedenkt poepzak

André Kesseler

05 March 2010 16:00

Een Zweedse ondernemer heeft een biologisch afbreekbare plastic zak bedacht die in ontwikkelingslanden als toilet-voor-eenmalig-gebruik dienst kan doen. De naam: Peepoo.

Anders Wilhelmson, die inmiddels patent op zijn vinding heeft aangevraagd, kwam op het idee toen hij zag dat mensen in Keniaanse sloppenwijken in een zakje poepen en dat dan wegslingeren. Een ‘wegvliegtoilet’ of ‘helikoptertoilet’ noemen ze dat daar. Tegelijkertijd viel het de Zweed op dat er in de sloppenwijken wel plek is om dingen te begraven.

Vandaar de Peepoo. Als het zakje eenmaal is gevuld, kan het worden dichtgeknoopt en onder de grond worden gestopt. Een laagje ureumkristallen in de zak breekt de poep af en zorgt er tegelijkertijd voor dat virussen, bacteriën, wormen en andere parasieten worden gedood.

De Peepoo is volgens de ondernemer niet alleen een hygiënische oplossing maar ook een nuttige. Mensen in arme landen kunnen de poepzak gebruiken om gewassen beter te laten groeien.

Wilhelmson is van plan de zakjes voor 2 tot 3 cent te verkopen. Dat zou dus met de 2,6 miljard mensen op deze aardkloot die niet over een toilet kunnen beschikken, goede handel kunnen zijn. Na de nodige tests in Kenia wil hij de Peepoo deze zomer in massaproductie gaan nemen.

Bronnen: New York Times

Beeld: peepoople.com


Meer Nieuws