Zweefvlieger vestigt nieuw hoogterecord

André Kesseler

06-09-2017 15:59:18

zweefvliegtuig

Het oude zweefrecord is met 440 meter verbroken en sneuvelt, als het goed is, binnenkort weer.

De Airbus Perlan Mission II heeft een record op zijn naam staan: het zweefvliegtuig – onderdeel van het Perlan Project – vloog onlangs naar een hoogte van 15,85 kilometer. De recordpoging werd gedaan boven de bergen van het Argentijnse Patagonië. Het toestel maakte daar gebruik van de zogenoemde mountain waves, waarbij een stevige wind van zo’n 30 kilometer per uur, tegen de bergwanden blaast, verticaal gaat en dan een opwaartse luchtstroom veroorzaakt die hoog de atmosfeer in reikt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Net begonnen

Als het aan Ed Warnock – de baas van het Perlan Project – ligt, blijft het record niet lang staan. “We blijven streven naar grotere hoogtes en blijven ook onderzoek doen naar de geheimen van de stratosfeer. We hebben geschiedenis geschreven, maar het leren is nog maar net begonnen.“

De piloten Jim Payne (links) en Morgan Sandercock na hun geslaagde recordpoging.

Rand van de ruimte

Warnock denkt dat dik 27 kilometer hoogte (90.000 voet) haalbaar moet zijn. Wel jammer dat hij dat, net als veel andere recordbrekers (zoals Felix Baumgartner), omschrijft als ‘de rand van de ruimte’. De grens tussen de aardse atmosfeer en de ruimte, de zogeheten Kármánlijn, ligt toch echt op 100 kilometer hoogte… Dus daar komt de Perlan niet in de buurt. Maar goed, laat dat het feestje niet bederven.

Bronnen: The Perlan Project, Popular Mechanics

Beelden: Airbus

Lees ook:

KIJK 9.2017Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Bestel dan hier ons nieuwste nummer. Abonnee worden? Dat kan hier!Podcast KIJK en luister via JUKEMeer Nieuws

NIEUW!

Haal nu het extra dikke zomernummer in huis