Hebben alle aliens echt vloeibaar water nodig?

kijkmagazine

02 August 2016 11:10

aliens water

Waar water is, kan leven zijn. Maar hebben aliens wel echt vloeibaar water nodig om te overleven? KIJK geeft antwoord.

“Telkens weer hoor ik wetenschappers spreken over de voorwaarden waaronder leven kan ontstaan: vloeibaar water, stikstof, koolstof”, mailt Corrie Visser. “Nou neem ik echt wel aan dat deze experts niet mal zijn, maar ik begrijp dit niet helemaal. Die voorwaarden zijn hier op onze aarde zo. Maar hoe kunnen we nou weten dat dit overal per se zo moet zijn? Wie zegt dat er op verre werelden niet nog iets anders bestaat, dat wij ons gewoon niet voor kunnen stellen?”

Allereerst is die focus op vloeibaar water ook wel te onderbouwen, los van hoe het leven hier op aarde werkt. We mogen aannemen dat voor wat voor leven dan ook allerlei (bio)chemische reacties noodzakelijk zijn. Om die reacties te laten plaatsvinden, heb je een oplosmiddel nodig. En dan is vloeibaar water een heel goede kandidaat, die bovendien veelvuldig voorkomt in het heelal.

Toch heeft Corrie een punt: in theorie kunnen er best vormen van leven mogelijk zijn die in niets lijken op wat wij kennen. Maar er is maar één soort leven waarvan we zeker weten dat die bestaat én waarvan we weten onder welke omstandigheden hij kan voorkomen – namelijk het aardse leven. Dus is het wel zo handig om je op dát type leven te richten als je op zoek gaat naar aliens. Het alternatief is aannemen dat leven op wat voor plek dan ook kan voorkomen en elke denkbare vorm kan hebben. Maar waar begin je dan je zoektocht?

Ook een vraag voor de rubriek ‘KIJK antwoordt’? Mail hem naar [email protected]! Deze vraag verscheen in KIJK 7/2016, die je nog online kunt bestellen!

Beeld: SETI


Meer Artikelen