Dertien keer extreme sportprestaties

Annelies Bes

01 September 2020 08:59

Bergbeklimmen

Mensen zoeken graag hun fysieke grenzen op. En soms gaat dat heel ver. Dertien ongelooflijke maar ware sportprestaties.

Als het ook maar even vriest, borrelt meteen de vraag op of de Elfstedentocht kan worden gereden. Maar er zijn genoeg andere uitdagingen. Een oceaan overzwemmen, bijvoorbeeld. Of je een etmaal lang opdrukken…

>>> Lees ook: Tien kundige natuurkundige <<<

Bergtoppers

Veilig gezekerd in een tuigje een wand beklimmen is voor velen al spannend genoeg. Maar niet voor deze twee adrenalinejunks. Tommy Caldwell en Kevin Jorgeson beklommen in 2014 de Down Wall van El Capitan, een 914 meter hoge rotsformatie in Yosemite National Park. Hun uitrusting? Slechts een paar blote handen en voeten (in klimschoenen). Na 19 dagen zwoegen bereikte het duo de top van de berg. Een ware topprestatie.

24 uur opdrukken

Voor de meeste sportievelingen zijn honderd push-ups wel ongeveer de limiet. Voor de Amerikaan Charles Servizio was dat slechts een warming-up. In 1993 drukte hij zich maar liefst 24 uur achter elkaar op. Na elke set van vijftig nam hij even pauze. Het aantal push-ups tijdens zijn recordpoging: 46.001, dat zijn er bijna 2000 per uur.

De pas erin

Van alle sporten in dit lijstje is wandelen zonder twijfel het minst inspannend. Toch leed Jesse Castañeda in 1973 aan ernstige hallucinaties aan het eind van zijn langste voettocht ooit. In 102 uur en 59 minuten zette de toen 33-jarige Mexicaan 486 kilometer lang het ene been voor het andere. Zonder te stoppen. Niet gek voor iemand die op zijn achtste te horen kreeg dat hij nooit meer zou lopen.

Geboren berggeit

Hoe minder zuurstof er in de lucht zit, hoe sneller we gaan ademen. Dat vreet energie en vergroot het risico op uitputting. Om dat te voorkomen, nemen bergbeklimmers tijdens hun klim extra zuurstof mee. De Tiroler Reinhold Messner lapte dat idee aan zijn klimlaars toen hij in 1978 de Mount Everest op ging. Hij was de eerste die de hoogste berg ter wereld ter wereld au naturel bedwong.

mount everest

Alle zeven raak

Een marathon zwaar? Dan ken je de Amerikaanse Ultramarathon Badwater van 217 (!) kilometer nog niet. Nóg gestoorder: de race begint in de gortdroge Death Valley-woestijn, waar temperaturen van 45 graden Celsius niet ongewoon zijn. Hardloper Dean Karnazes liep de race maar liefst zeven keer uit. En dat is zelfs voor iemand die ooit vijftig marathons in vijftig dagen liep, een extreme prestatie.

Ijzertje erbij

De wereldberoemde Amerikaanse spierbundel Paul Anderson (1932-1994) had goed gekeken naar Popeye. Hij wist in juni 1957 tijdens een wedstrijdje ijzers liften 2844 kilo omhoog te hijsen. Even voor het juiste beeld: dat zijn twee personenauto’s. Of vier volwassen koeien. Dit staaltje krachtpatserij leverde Anderson het predicaat ‘sterkste man ter wereld’ op.

Koud kunstje

Bijna niemand gaat voor de lol in een bad vol ijsklontjes zitten. Doe je dit toch, dan is de kans groot dat je na enkele minuten klappertandend uit het water springt. Dit geldt niet voor de ‘Ice man’ Wim Hof. Zijn record staat namelijk op 1 uur, 52 minuten en 42 seconden. Daarnaast beklom Hof in twee dagen de Mount Kilimanjaro en rende hij een marathon rond de Finse poolcirkel gekleed in een zwembroek. Om de extreme kou te trotseren past hij een combinatie van ademhalings- en mindfulness-oefeningen toe.

Wim Hof the iceman

Gehaaide zwemmer

Hoe lang het duurt om van de Verenigde Staten naar Frankrijk te zwemmen? Slechts 73 dagen! Dat is althans het tijdsbestek waarin de Fransman Benoît Lecomte zijn klus in 1998 klaarde. Dagelijks lag hij acht uur in het water, waarna hij uitrustte op een meevarende boot die daarnaast een elektromagnetisch veld om de zwemmer heen genereerde. Zo kreeg Benoît geen ongewenst bezoek van haaien en andere waterwezens.

Game set match

Tenniswedstrijden kunnen enorm lang duren, zeker als er (bij de mannen) een vijfde set aan te pas komt. Bij een stand van 6-6 wordt er geen tiebreak gespeeld, maar gaat de set door totdat een van de spelers twee games meer heeft gewonnen. Tijdens Wimbledon 2010 eindigde de vijfde set van John Isner en Nicolas Mahut in 70-68. In totaal stonden ze elf uur en vijf minuten op de baan, verdeeld over drie dagen. Uiteindelijk had Isner de langste adem, misschien wel door zijn ijsbad na dag één.

Isner en mahut tenniswedstrijd

Hoogvliegers

Surfers die met grote wedstrijden meedoen, krijgen regelmatig metershoge golven voor hun kiezen. Maar big wave surfers draaien daar hun hand niet voor om: de golven die zij bedwingen, tikken met gemak de 20 meter aan. De grootste waaghals is de Amerikaan Garrett McNamara, die in 2011 op een 24 meter hoge golf surfte. Eenmaal beneden had hij een snelheid van zo’n 80 kilometer per uur te pakken. En een wereldrecord.

Fietstochtje

Jaarlijks leggen wij Nederlanders flink wat meters af op de fiets. Toch levert dit ons geen plaatsje op in The Guinness Book of Records. Wie dit wel lukte: de legendarische Tommy Godwin. In 1939 brak hij het fietsrecord van meeste kilometers afgelegd in één kalenderjaar. In deze periode tikte hij maar liefst 120.779 kilometers aan, wat neer komt op zo’n 330 kilometers per dag. En dat op een stalen ros met slechts vier versnellingen! Inmiddels is drie jaar geleden het record opnieuw van tafel geveegd door Amanda Coker, die nog eens 18.547 kilometers extra reed.

Tommy Godwin record kilometers fietsen binnen een jaar

Op en top

Wie de Kilimanjaro wil beklimmen, is al snel vijf tot acht dagen bezig om de 5895 meter hoge top te bereiken. Dat kan sneller! In 2010 sprintte Spanjaard Kílian Jornet Burgada in 5 uur, 23 minuten en 50 seconden vanaf een basiskamp naar de top van de hoogste berg van Afrika. Hoewel dat record inmiddels is verbroken, is Jornet nog altijd de snelste op de Mont Blanc (4.810 m), de Matterhorn (4.478 m) en de Denali (6.190 m).

Topfit

Zin in een work-out die bestaat uit 161 kilometer fietsen, 16 kilometer rennen, evenzoveel kilometers hiken, roeien én langlaufen, 9,6 kilometer kajakken, 8 kilometer powerwalken, 3,2 kilometer zwemmen, 3000 buikspieroefeningen, 1100 jumping jacks, 1000 beenlifts, evenzoveel push-ups én 126.344 kilo aan gewichten de lucht induwen? Sportman Joe Decker zag dat wel zitten, want hij propte deze oefeningen in december 2000 allemaal in één etmaal. Het leverde hem de titel ‘fitste man ter wereld’ op. Pff!

Joe Decker Sportman

Tekst: Annelies Bes, Redactie KIJK

Bronnen: Know How-special De 10

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! 


Meer Nieuws