Filmpje: murene verorbert hapje aan wal

Laurien Onderwater

13-06-2021 10:00:00

murenes

Soms komen murenes uit het water om aan land te nassen. Wetenschappers filmden dit en ontdekten hoe ze hun maaltijd zonder water kunnen doorslikken.

De wetenschappers probeerden murenes uit het water en op een platform te krijgen om te observeren hoe en of de vissen vast voedsel uit het water konden eten. Van murenes is namelijk bekend dat ze het land op ‘glibberen’ om krabben te vangen. Maar wat ze precies met die krabben doen als ze eenmaal gevangen zijn, is onderzoekers nog een raadsel.

Lees ook:

Dubbele kaken

In de nieuwe studie, die is gepubliceerd in het Journal of Experimental Biology, werden sneeuwvlokmurenes (Echidna nebulosa) getraind om rauwe vis – sashimi welteverstaan – uit het water op te eten. Het doel hiervan was het mechanisme bloot te leggen waarmee murenes prooien kunnen vangen op land.

Vissen hebben meestal bewegend water nodig om voedsel van hun mond naar hun maag te brengen. Maar zoals onderstaande illustratie laat zien, hebben murenes dubbele kaken. Als ze een prooi grijpen, komen hun keelkaken die dieper in de bek liggen naar voren, en wordt het slachtoffer de slokdarm in getrokken. De terugslag van die keelkaken is sterk genoeg om murenes te helpen hun maaltijd door te slikken zonder dat ze zich terug in de oceaan hoeven te trekken, ontdekte het team.

murenes

Er zijn enkele zeedieren bekend die op land jagen, maar dit is de eerste beschreven vis die zijn voedsel zonder water kan inslikken, schrijven de onderzoekers in hun paper.

Bekijk hier de murene in actie:

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: Marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Bronnen: Journal of Experimental Biology, IFLScience, Live Science

Beeld: Rita Mehta, Kyle Donohoe

Ben je geïnteresseerd in de wereld van wetenschap & technologie en wil je hier graag meer over lezen? Word dan lid van KIJK! Podcast KIJK en luister via JUKE


Meer Filmpjes